UO Udruženja BH novinari reaguje

Osuđujemo uplitanja u rad TVSA, zahtjevi SDA su nedopustivi! Cenzuri se konačno mora stati ukraj!

Front 02.07.19, 13:48h

Osuđujemo uplitanja u rad TVSA, zahtjevi SDA su nedopustivi! Cenzuri se konačno mora stati ukraj!
UO BH novinara skreće pažnju na nedopustive zahtjeve Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih prominentih članova u vezi sa pojedinačnim emisijama TVSA, potenciranje takozvanog “patriotskog” nasuprot profesionalnom i odgovornom novnarstvu, te organiziranje hajke na drušvenim mrežama protiv Kristine Ljevak

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno osuđuje direktna uplitanja političkih stranaka u rad JP Televizija Sarajevo (TVSA) kroz proces imenovanja menadžmenta ovog medija i kreiranje medijskih sadržaja, te zahtijeva od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo vođenje ovog procesa u skladu sa evropskim standardima slobode medija i vrijednostima javnog informiranja u interesu svih građana.   

 

Za BH novinare su neprihvatljive bilo kakve političke igre i kalkulacije u vezi sa imenovanjem novog menadžmenta TVSA, zbog čega tražimo uvažavanje profesionalnih kompetencija i znanja svih kandidata prijavljenih na konkurs, uključujući i iskustvo u medijima, poznavanje novinarske etike, a posebno misije i uloge javnih lokalnih medija. Jedina legitimna zadaća Skupština i Vlada KS, kao osnivača TVSA, jeste stvaranje uvjeta za političku i finansijsku nezavisnost ove televizije, rad u interesu javnosti i svih  građana kantona, kao i profesionalno i etično postupanje u svim programskim segmentima, saopšteno je iz Udruženja BH novinari. 

 

S tim u vezi, UO BH novinara skreće pažnju na nedopustive zahtjeve Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih prominentih članova u vezi sa pojedinačnim emisijama TVSA, potenciranje takozvanog “patriotskog” nasuprot profesionalnom i odgovornom novnarstvu, te organiziranje hajke na drušvenim mrežama protiv Kristine  Ljevak, v.d. direktorice ovog medija i jedne od kandidatkinja za tu poziciju na upravo završenom konkursu. Za UO BH novinara je također neprihvatljivo kalkulisanje i prethodna raspodjelu pozicija u TVSA između stranaka vladajuće koalicije, te izričito zahtijeva transparentno i zakonito provođenje konkursa u skladu sa uvjetima propisanim konkursnim procedurama, a koje garantiraju izbor profesionalno najkompetentnijih osoba na menadžerske i programske pozicija u ovom mediju.  

 

UO BH novinara podsjeća aktuelne vlasti ali i opozicione stranke u KS kako se više od dvadeset godina vode neprincipijelne politčke bitke za preovlađujući uticaj jedne stranke nad uredničkim i programskim konceptima TVSA. Paralelno s tim, zabilježena su nedopustiva kršenja prava novinara na slobodu izražavanja i dostojanstven rad, a politička propagnada i cenzura bile su nerazdvojni dio prethodnih uredničkih politika. Takvoj praksi se konačno mora stati ukraj, budući da je i Kanton Sarajevo, u okviru  najnovijih zahtjeva EU prema BiH kao državi, preuzeo obavezu uređenja javnog informiranja u skladu sa evrpskim standardima slobode izražavanja i rada javnog medija u interesu javnosti i građana,  a ne bilo koje političke partije ili vlade - saopšteno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI