Uhapšen zbog povezanosti s masakrom u Parizu

Adis Abaz u BiH ima podeblji policijski dosije: Zeničanin više puta hapšen, a robijao je zbog...

Hronika 27.06.19, 13:20h

Adis Abaz u BiH ima podeblji policijski dosije: Zeničanin više puta hapšen, a robijao je zbog...
Hapšenje je rezultat istrage protiv dvojice državljana BiH kod kojih je u gepeku automobila pronađeno 17 ručnih bombi

 

Muškarac porijeklom iz Bosne i Hercegovine kojega je uhapsila njemačka policija pod sumnjom da je povezan s napadima islamističkih terorista u Parizu 2015. godine je Adis Abaz iz Zenice a riječ je o osobi koja je dobro poznata pravosudnim i policijskim tijelima u BiH, objavili su bh. mediji, a prenijela Hina.

 

Portal Faktor tvrdi kako je muškarac uhapšen prošle sedmice u okolici Dresdena po potjernici koju je za njim raspisala belgijska policija upravo Abaz (39) koji u BiH već ima podeblji policijski dosje.

 

Ranije ga je bosanskohercegovačka policija privodila zbog povezanosti s organiziranim kriminalom, odnosno međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i pol godine zatvora upravo zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

 

U martu ove godine isti je sud potvrdio optužnicu kojom Abaza tereti da je formirao i postupao kao pripadnik organizirane kriminalne skupine čiji su članovi bili i Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić. Optužnica ih tereti za međunarodni šverc drogom.

 

Abaz je priveden u BiH i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz te zemlje prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

 

To je hapšenje uslijedilo nakon što je na području Slovenije policija otkrila i zaplijenila vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka posebno preinačeno za krijumčarenje robe u kojemu je otkriveno dvadesetak automatskih pušaka.

 

Ured javnog tužitelja u Dresdenu potvrdio je da je u tom gradu uhapšen čovjek koji je možda sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu prije četiri godine.

 

Hapšenje je rezultat istrage protiv dvojice državljana BiH kod kojih je u gepeku automobila pronađeno 17 ručnih bombi.

 

Evropski nalog za hapšenje izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost s napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13. novembra 2015. godine.

 

Bosanskohercegovačka ambasada u Berlinu nije dobilo službenu obavijest o hapšenju njihovog državljanina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI