Opet 'Merhaba asker'

Vukanović pozdravio poslanike SNSD-a: Zbog Dodikovih postupaka nakon turskog sada treba učiti i albanski jezik

Front 25.06.19, 11:51h

Vukanović pozdravio poslanike SNSD-a: Zbog Dodikovih postupaka nakon turskog sada treba učiti i albanski jezik
Optužio je Dodika i predstavnike SNSD-a da su "ponizili RS i Narodnu skupštinu", povlačeći se pred nižerazrednim predstavnicima međunarodne zajednice

 

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) zatražila je danas na početku sjednice obrazloženje zašto je Ministarstvo unutrašnjh poslova RS-a odustalo od rezervnog sastava policije, o čijem uspostavljanju su pričali tri mjeseca, a zatim, kako kažu, kapitulirali. 

 

Iako je to druga tačka dnevnog reda današnjeg nastavka skupštinskoh zasjedanja, poslanici SDS-a i PDP-a nisu dozvolili da počne rasprava o Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura, ukoliko ne dobiju objašnjenje šta je izmijenjeno u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. 

 

Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović je i obraćanje na ovoj sjednici počeo pozdravom "Merhaba asker!" za kolege iz SNSD-a i vladajuće koalicije u RS-u, a zatim ih pozdravio i na albanskom jeziku, aludirajući na poziv Milorada Dodika Hashimu Thaciju za dolazak na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope, 9. jula u Sarajevu. 

 

- Taman sam kupio turski rječnik, a sada mi treba albanski nakon vaših poteza - kazao je Vukanović navodeći da su u vladajućoj stranci u RS "istakli bijelu zastavu". 

 

Optužio je Dodika i predstavnike SNSD-a da su "ponizili RS i Narodnu skupštinu", povlačeći se pred nižerazrednim predstavnicima međunarodne zajednice. 

 

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je zatražio jednosatnu pauzu uz zahtjev da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima skine s dnevnog reda, jer se povlačenjem članova o rezervnom sastavu policije značajno mijenja. 

 

Pita i šta se suštinski mijenja, ako se samo naziv Jednice MUP-a RS za podršku preimenuje u žandarmeriju. 

 

I poslanik PDP-a Draško Stanivuković je ukazivao da poslanici ne mogu raspravljati o zakonu iz kojeg je MUP RS-a povukao određene članove, a oni ne znaju o čemu se konkretno radi.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI