FOTO/ Cijene su znatno niže nego na Jadranu, a more nije daleko

Postaje li Hercegovina konkurencija Dalmaciji? Poznati fudbaler prvi podigao impresivno imanje, sada niče sve više luksuznih vila...

Nedjeljni magazin 21.06.19, 21:10h

Postaje li Hercegovina konkurencija Dalmaciji? Poznati fudbaler prvi podigao impresivno imanje, sada niče sve više luksuznih vila...
Turistička priča Marija Stanića pokrenuta u naselju koje pripada općini Ljubuški, dakako prepoznata od strane gostiju, potakla je trend gradnje vila za odmor s bazenima u tom kraju, potvrđuje za Slobodnu Dalmaciju Matej Zelić iz poznate ljubuške ugostiteljske obitelji

Kad je nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Mario Stanić prije koju godinu u hercegovačkom selu Bijača podigao impresivno seosko imanje Stanić Estate, koje je arhitektonski dvojac Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, poštujući lokalnu tradiciju, savršeno uklopio u surov okoliš, mnogi su ostali bez teksta.

 

Jedinstven koncept samostalnog i samoodrživog imanja s više objekata bio je davna želja proslavljenog nogometaša iz postave legendarnih "vatrenih", koji je napravio prvi korak, kupivši krševito brdo površine 35.000 metara kvadratnnih, potpuno obraslo u makiju.

 

Kao rezultat mukotrpnog rada, koji je prije gradnje uključivao i proučavanje lokalne povijesti, nastalo je fascinantno moderno, na tradicionalnu arhitekturu naslonjeno luksuzno imanje izgrađeno kamenom iz obližnjeg kamenoloma, koje goste ostavlja bez daha.

 

Ogroman bazen s ugrađenim jacuzzijem, nogometno igralište, teniski teren, boćalište, odbojka na pijesku, stolni tenis, košarkaški kut, prijenosni roštilj, krušna peć, pa čak i pomno uređen vanjski prostor za meditaciju... - više je nego dovoljno za ne poželjeti napustiti hercegovački raj obitelji Stanić, za čiji sedmodnevni najam tokom ljeta valja izdvojiti između 40.000 i 50.000 kuna.

 

Turistička priča Marija Stanića pokrenuta u naselju koje pripada općini Ljubuški, dakako prepoznata od strane gostiju, potakla je trend gradnje vila za odmor s bazenima u tom kraju, potvrđuje za Slobodnu Dalmaciju Matej Zelić iz poznate ljubuške ugostiteljske obitelji.

 

Vlasnici restorana i motela “Most” podigli su i istoimenu vilu i angažirali se u proširenju ponude, svjesni da domaći i strani gosti sve više otkrivaju ljepote hercegovačkog kraja. Slapovi Kravice prvi su im nadohvat ruke s neke od ljubuških adresa...

 

- Iznajmljujemo već četvrtu godinu... Popunjenost vile u sedmom i osmom mjesecu je potpuna, a u svibnju i lipnju ima još prostora za poboljšanje. Sve više ljudi u Hercegovini okreće se ovom poslu i sve je više gostiju, jer su vile, ekvivalentne onima na moru, znatno jeftinije, a autoput nam je udaljen pet kilometara pa ni more nije daleko – kaže Matej Zelić, voditelj Vile Most.

 

Cijena dnevnog najma obiteljske vile Zelićevih u prosjeku iznosi 330 eura, dok tjedni najam kompletnog imanja površine 4000 metara kvadratnih, sa smještajem za 15 ljudi, košta 2300 eura.

 

- Vila je kilometar i pol udaljena od našeg restorana “Most”, pa nastojimo ispreplesti jedno s drugim, i najam i ugostiteljstvo, ali gostima vile ništa ne uvjetujemo. Samo im nudimo izbor... Najviše nam dolaze gosti iz zapadne Europe – Francuske, Njemačke, Nizozemske, Engleske, kao i Finci i Šveđani. Čak imamo upita gostiju s Bliskog istoka - veli Zelić, otkrivajući problem koji muči sve iznajmljivače u BiH.

 

- Već dvije, tri godine pokušavamo motivirati agenciju, koja se na globalnoj razini isključivo bavi iznajmljivanjem objekata ovoga tipa, da se angažira i na ovom tržištu. Ušli su i u Albaniju, a do nas nikako. Njihovi agenti s mora rekli su nam da nije do njih nego je sistem jednostavno trom.

 

Ali vjerujemo da će doći i u naš kraj, jer samo na području ljubuške općine imamo dvadesetak kuća s bazenima za iznajmljivanje. U izgradnji ih je još četiri, pet..., sve su to vile uz rijeku – ističe Zelić, navodeći da u suradnji s nogometašem Stanićem nastoje što više potaknuti razvoj tog dijela Hercegovine.

 

Da u bavljenju turizmom u Hercegovini ima potencijala, smatraju i članovi obitelj Mušan, koji su u Grabu pokraj Ljubuškog otvorili kompleks Stara kuća Estate s četiri stara, kompletno obnovljena objekta u kojima mogu boraviti 24 osobe.

 

Riječ je o imanju koje je oko 1930. počela graditi obitelj Mušan. Uz renovirane starine okružene vrtovima nalazi se i vanjski bazen, a imanje posjeduje i vlastitu vinariju u kojoj se održavaju degustacije vina.

 

Vlasnici su htjeli sačuvati izvorni izgled tradicionalne hercegovačke kuće, pa je i proces obnove bio dugotrajan, ali je zato zadovoljstvo postignutim bilo tim veće. U prednosti imanja Stara kuća Estate također spada blizina slapova Koćuša i Kravica, a aktivnosti u okolici uključuju i planinarenje, pješačenje i vožnju biciklom.

 

- Naša priča tek počinje – govori Mario Miličević, booking menadžer kojemu su posao u ruke povjerili vlasnici iz obitelji Mušan.

 

- Još smo na startu, kuće smo tek lani otvorili za goste. Imamo nešto rezervacija, ali nije još krenulo ono pravo. Većinom su u pitanju naši ljudi, još očekujemo goste iz inozemstva. Svaka od kuća ima svoju cijenu... Najjeftinije je iznajmiti onu od 50 eura za dvoje, a najskuplja košta 150 eura za šest ljudi. Dnevna cijena cijelog kompleksa je oko 250 eura u špici sezone – referira Miličević.

 

Ostatak teksta i fotografije možete pronaći OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI