U susret Sarajevo Film Festivalu

Odabran žiri Takmičarskog programa – igrani film 25. SFF-a, na čelu poznati reditelj i scenarista

Kultura 21.06.19, 12:47h

Odabran žiri Takmičarskog programa – igrani film 25. SFF-a, na čelu poznati reditelj i scenarista
Reditelj i scenarist Ruben Östlund (predsjednik žirija), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix, Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković te rediteljica Teona Strugar Mitevska članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

 

 

ruben-ostlund


Predsjednik žirija
Ruben Östlund (Švedska)
Reditelj, scenarist


Ruben Östlund rođen je 1974. na otočiću Styrsö, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Univerzitet u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa sa kojim će kasnije osnovati produkcijsku kompaniju Plattform Produktion. Strastveni skijaš, Östlund je režirao tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima. Tu sklonost je razvio i usavršio tokom studija filma, i ona ostaje jedan od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza. Östlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja, kao i stručnim korištenjem Photoshopa i drugih sličnih softvera za obradu slike u svojim filmovima.


Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, koji je producirao suosnivač kompanije Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima, te je učinio Östlunda međunarodno poznatim. Dvije godine kasnije, sa kratkim igranim filmom INCIDENT KOD BANKE, u kojem je svaki pokret kamere kompjuterski generiran u postprodukciji, na Berlinalu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film, IGRA, premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur. Nakon premijere u Cannesu, film IGRA prikazan je na brojnim drugim svjetskim festivalima, uključujući festivale u Veneciji i Torontu, gdje je osvojio niz prestižnih nagrada. Između ostalog, film IGRA nominovan je za nagradu evropskog parlamenta LUX i osvojio je najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.


Njegov četvrti igrani film, TURIST, 2014. godine premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u preko 70 zemalja svijeta. Rubenov peti igrani film, KVADRAT, osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine i nominovan je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku.

 

bero-beyer


Bero Beyer (Holandija)
Direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu


Bero Beyer od augusta 2015. obavlja funkciju generalnog i umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Beyer je prethodno radio kao nezavisni filmski producent u Holandiji. U sklopu svoje kompanije Augustus Film (osnovane 2000.) producirao je niz višestruko nagrađenih filmova, uključujući film RANINO VJENČANJE, koji je premijerno prikazan u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu (2002), i prvi palestinski film nominovan za nagradu Oscar, RAJ NA ZEMLJI. Godine 2008 ko-producirao je film rediteljice Annemarije Jacir, SO OVOG MORA, koji je prikazan u Un Certain Regard programu Filmskog festivala u Cannesu i kandidovan je za nagradu Oscar, a na međunarodnom tržištu ga je distribuirala kompanija Pyramide. Od januara 2013. do januara 2015. bio je konsultant Holandskog filmskog fonda specijaliziran za umjetnički film i međunarodne koprodukcije. Na tom položaju je surađivao sa etabliranim filmskim rediteljima na razvoju filmskih scenarija i projekta prijavljenih za finansijsku podršku u okviru Screen NL šeme i Programa za manjinske koprodukcije Holandskog filmskog fonda.

 

funa-maduka


Funa Maduka (Nigerija)
Direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix


Funa Maduka direktorica je odjela za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u medijskoj kompaniji Netflix, gdje u sklopu svojih redovnih obaveza sarađuje sa već etabliranim filmskim stvaraocima i filmskim stvaraocima u usponu iz svih krajeva svijeta. Od dolaska na ovu poziciju, predvodi globalnu ekspanziju kompanije i koordinira uspostavom kataloga izvornih fimskih sadržaja proizvedenih za Netflix u više od 100 zemalja svijeta. Filmovi koje je osigurala za Netflix, kompaniji su donijeli prve nominacije za nagrade Zlatni Globus i Oscar.


Prethodno je u jednoj od vodećih medijskih kompanija, Participant Media, radila na razvoju i vođenju kampanja za filmske i televizijske projekte. Tokom karijere radila je i na rukovodećim pozicijama u globalnoj konsultantskoj firmi McKinsey&Company i u Oprah Winfrey Fondaciji (gdje je četiri godine bila na poziciji šefice studentske službe pri Oprah Winfrey Akademiji za djevojke), te za kampanju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, u Clinton globalnoj inicijativi, te kao burzovna mešetarka u američkoj investicionoj banci Goldman Sachs.


Diplomirala je historiju na Univerzitetu Cornell, a zvanje magistrice za poslovnu administraciju stekla je na Harvadskoj poslovnoj školi gdje je bila i predsjednica upravnog odbora i predsjednica vijeća studenata. Nagrađivana je filmska radnica, te rediteljica i producentica prvog nigerijskog filma koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu Sundance. Aktivno se zalaže za pravo žena na obrazovanje i učestvuje u inicijativama za osiguravanje prava pristupa izvorima vode.

 

jovana-stoiljkovic


Jovana Stojiljković (Srbija)
Glumica


Jovana Stojiljković (27) rođena je u Beogradu gdje je napravila prve glumačke korake u školi Nenada Nenadovića, da bi već u trećoj godini srednje škole dobila prvu ulogu u filmu KLIP. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića.


Prva uloga je sa 11 godina u TV drami MALI POLOŽAJNIK za RTS. U toku studija igra glavnu ulogu u filmu PANAMA u režiji Pavla Vučkovića za koju dobija mnogobrojne nagrade na festivalima u Srbiji. Do sada igrala je u filmovima Olega Novkovića OTADŽBINA, BRANIO SAM MLADU BOSNU S. Koljevića, KAD LJUBAV ZAKASNI I. Stefanovića, u seriji SENKE NAD BALKANOM D. Bjelogrlića. U 2018. godini veliki uspjeh postiže serija JUTRO ĆE PROMENITI SVE, kao i film JUŽNI VETAR gdje Jovana igra jednu od glavnih uloga.


Zaposlena je u pozorištu “Atelje 212” u Beogradu. Igra u pozorištima “Jugoslovensko dramsko”, “Zvezdara Teatar” i “Boško Buha”.

 

teona-strugar-mitevska


Teona Strugar Mitevska (Sjeverna Makedonija)
Rediteljica


Teona Strugar Mitevska, dijete umjetnika, rođena je 1974. godine u Skopju, Makedonija. U djetinjstvu se bavila glumom, studirala je slikarstvo i grafički dizajn, a potom je završila magistarski studij filma u Tisch školi za umjetnost Univerziteta u New Yorku.


Kao rediteljica je debitirala 2001. sa kratkim filmom VETA, a potom je režirala filmove: KAKO SAM UBIO SVECA (2004), JA SAM IZ TITOVOG VELESA (2007), ŽENA KOJA JE OBRISALA SUZE (2012), TERESA I JA (2013), KADA DAN NIJE IMAO IME (2017) i BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA koji je snimila 2018, a premijerno je prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Berlinu.


Od svoga osnivanja, njena produkcijska kuća SESTRE I BRAT MITEVSKI koproducirala je filmove DRVO DIVLJE KRUŠKE reditelja Nuri Bilge Ceylana, NOĆNI ŽIVOT reditelja Damjana Kozole i SIERANEVADA u režiji Christija Puiuja.


Francusko ministarstvo kulture 2018. godine odlikovalo ju je Ordenom viteza književnosti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI