Uskoro snimanje filma „Dara iz Jasenovca“

Ko igra ustašog zločinca Maksa Luburića?!?

Kultura 20.06.19, 19:35h

 Ko igra ustašog zločinca Maksa Luburića?!?
Film u potpunosti finansira Vlade Srbije, a premijera se očekuje na proljeće naredne godine, kada se obilježava 75 godina od oslobađanja Jasenovca

 

Kako je javio portal Radio televizije Srbije (RTS), početak snimanja filma „Dara iz Jasenovca“, djelo na koje se čekalo skoro 75 godina, režiser Predrag Gaga Antonijević najavio je za kraj ljeta. Film bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine.


Na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije, Predrag Gaga Antonijević je naglasio da je Jasenovac je „mjesto zla i ubijanja“. Rekao je da je država stala iza tog filma koji bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine, kada se obelježava 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.


„Planirano je da snimanje traje od 12 do 14 nedelja, a izazov predstavlja činjenica da će to biti dječja priča“, navodi Antonijević.


Napomenuo je da je uloga ustaškog zapovednika jasenovačkog logora Maksa Luburića namjenjena glumcu Marku Janketiću. Antonijević je rekao da je sebi postavljao pitanje koja je to granica koja se mora postaviti kada se govori i snima ovakav film – da se ta brutalnost oseti, ali ne i da dovede da publika napušta bioskop.


„Taj film je potreban, da bude edukativan, kao što smo radili sa Zaspankom(Zaspanka za vojnika)“, rekao je Antonijević. Istakao je da su namjerno tražili decu iz tog kraja, Kozarske Dubice, djecu koja nisu išla na bilo kakve časove glume, a izabrana je Biljana Čekić, djevojčica koja će glumiti Daru.


Scenaristkinja Nataša Drakulić objasnila je da se u pisanju scenarija za film vodila i svojim iskustvom izbeglištva iz Hrvatske, ali i pričama i stradanjima svoje i drugih porodica.
„Sve što sam znala, slilo se u scenario, ako ne valja, izvinite – ja ne umjem bolje“, istakla je Drakulićeva.


Predsjednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan,  ponovila je da je država stala iza filma, koji se radi isključivo uz podršku države.


„Prepoznali smo značaj nacionalnih i istorijskih tema“, rekla je Trivanova i najavila da će biti podržano i snimanje filma o Košarama.


Film rade produkcijske kuće „Film Danas“ i „Dandelion production“, uz podršku Vlade Srbije i Filmskog centra Srbije.

 

(FC Srbije/DEPO Portal)

 

 

BLIN
KOMENTARI