Alergičari, oprez!

U Sarajevu povećana koncentracija polena u zraku

Hronika 19.06.19, 10:29h

U Sarajevu povećana koncentracija polena u zraku
Treba istaknuti da su povećane koncentracije polena rezultat promjene vremenskih prilika tokom posljednje sedmice, kada su više temperature i dani bez padavina omogućili veću produkciju, a i duže zadržavanje u zraku polena onih biljnih vrsta koje trenutno cvjetaju

 

Praćenjem koncentracije polena na mjernim mjestima u Starom Gradu i u Pofalićima, te terenskim izlascima na području Grada Sarajeva, uočena je povećana koncentracija polena u zraku i na površini ravnih objekata. 

 

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo. 

 

Treba istaknuti da su povećane koncentracije polena rezultat promjene vremenskih prilika tokom posljednje sedmice, kada su više temperature i dani bez padavina omogućili veću produkciju, a i duže zadržavanje u zraku polena onih biljnih vrsta koje trenutno cvjetaju. 

 

Na području Grada Sarajeva radi se ponajviše o polenu vrsta iz porodica Pinaceae (borovi), Poaceae (trave) i Malvaceae, rod Tilia (lipa). 

 

Polen lipe se u manjim koncentracijama bilježi na mjernim stanicama. Međutim, treba reći da je ovaj polen teži od polena drugih vrsta, te se rijetko diže na visinu mjernih stanica. Tako je koncentracija ovog polena u zraku najveća u prizemnim slojevima, odnosno u radijusu kretanja. Upravo zbog toga, s obzirom na mogućnost pojave alergijskih reakcija, potreban je oprez u izboru pravca kretanja. 

 

Sitnolisna lipa (trenutno u punoj fazi cvjetanja) i krupnolisna lipa su umjereni alergeni, ali zbog broja stabala na relativno malom prostoru Grada Sarajeva, predstavljaju jak izvor alergija kod odraslih i djece. Osobe sa simptomima alergijske reakcije, u toku intenzivnog cvjetanja lipe trebaju izbjegavati područje Vilsonovog šetališta i druge prostore opterećene ovim polenom. 

 

Vrijeme cvjetanja pojedinih vrsta sa alergenim polenom može se pratiti na Polenskom kalendaru, koji je moguće naći u sadržaju stranice Centra za ekologiju i prirodne resurse „Akademik Sulejman Redžić“. Na stranici se mogu potražiti sedmični izvještaji o koncentraciji polena i Brošura s korisnim savjetima. Na Play Storeu može se preuzeti aplikacija za mobilne uređaje pod nazivom PolenKS.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI