Nakon dvodnevnog zasjedanja UO PIC-a

Inzko: Rusija je odbila podržati zaključke, među kojima je da se što prije formira vlast u BiH

Front 18.06.19, 16:55h

Inzko: Rusija je odbila podržati zaključke, među kojima je da se što prije formira vlast u BiH
Najnovija afera sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV-om) BiH dodatno je naglasila ovaj problem i potvrdila potrebu za hitnim provođenjem suštinskim reformi, rekao je Inzko

 

Nakon okončanja sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan izjavili su da se Ruska Federacija nije mogla pridruži komunikeu odnosno donesenim zaključcima, među kojima je taj da se što prije formira vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

 

- Stranke koje čine većine još nisu riješile svoje nesuglasice i imenovale vlasti. U nedostatku novih izvršnih vlasti na državnom i federalnom nivou ni parlamenti na tim nivoima nisu profunkcionisali. Nije bilo znakova fleksibilnosti ni na jednoj strani koji bi pokazali da je moguće uskoro riješiti taj zastoj - izjavio je Inzko na pres-konferenciji nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora PIC-a.

 

Vrijeme ne treba usmjeriti na, kako je rekao, interne političke trke, već na nizak stepen povjerenja u pravosuđe. To je, po njegovim riječima, jedan od ključnih razloga što je jedan broj građana odlučio zauvijek napustiti BiH.

 

- Najnovija afera sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV-om) BiH dodatno je naglasila ovaj problem i potvrdila potrebu za hitnim provođenjem suštinskim reformi. Organi vlasti moraju raditi na ponovnoj uspostavi vladavine prava u BiH i vraćanju povjerenja javnosti u institucije. Prvi korak bila bi revizija zakona o VSTV-a kako bi se rad Vijeća uredio na način kojim se garantira profesionalnost, odgovornosti i najviši standardi - kazao je Inzko.

 

Naglasio je također da treba staviti tačku na pitanje rezervnog sastava policije, što je rezultiralo po mišljenju PIC-a "negativnom spiralom nepovjerenja u BiH, a pažnju bi trebalo usmjeriti na poboljšanju korodinaciju i ponovnu izgradnju povjerenja".

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan je dodao da su politički direktori naglasili da je jedno od ključnih pitanja da se što prije provedu preporuke Odjela za demokratiju i ljudska prava OSCE-a.

 

- To je zadatak koji bi se mogao odmah riješiti ako parlament formira svoje komisije. Lokalni izbori su okončani prije 16 mjeseci tako da sada treba djelovati. Povjerenje u izborni proces je u interesu svih stranaka i osnova za dobro upravljanje. Krajnje je vrijeme da se održe lokalni izbori u Mostaru kao jedinstvenom gradu - poručio je Scanlan.

 

Primjetno je, kako navodi, da Parlamentarna skupština BiH nije zasjedala posljednjih šest mjeseci, navodeći da se od svake osobe u BiH, koja prima platu, očekuje da radi.

 

-Svi nivoi vlasti moraju jačati saradnju sa svim narodima BiH i izbjegavati nacionalističku retoriku koja vodi ka podjelama. Građani BiH glasaju tako što odlaze iz zemlje, a odlika dobrog upravljanja je da se unaprijedi stabilnost u cijeloj zemlji kako bi se spriječili ti odlasci - zaključio je Scanlan.

 

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeći sastanak 3. i 4. decembra 2019. godine.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI