neprirodno

U Vogošćanski potok ispuštena plava plavcata voda: Inspekcija još ne objašnjava šta je to

Hronika 18.06.19, 12:15h

U Vogošćanski potok ispuštena plava plavcata voda: Inspekcija još ne objašnjava šta je to
- Jučer ujutro ponovo smo upozorili federalnu i kantonalnu inspekciju o ovoj pojavi i oni su izašli na teren, obilaze lokacije i traže uzročnika. Nikakve zvanične informacije još nemamo, dodao je Misirlić

 

Federalni vodni inspektori i jučer su obilazili Vogošćanski potok i pokušavali otkriti uzrok plave boje vode i onečišćenja. Amir Misirlić, portparol Općine Vogošća, kazao je da od inspekcije još ništa zvanično nisu dobili.


- Jučer ujutro ponovo smo upozorili federalnu i kantonalnu inspekciju o ovoj pojavi i oni su izašli na teren, obilaze lokacije i traže uzročnika. Nikakve zvanične informacije još nemamo, dodao je Misirlić.

 

Ekipe Zavoda za javno zdravstvo KS-a u subotu su izlazile na teren i sa federalnim vodnim inspektorima provjerile stanje, te ustanovile kako je i dalje u industrijskoj zoni Pretisa prisutno plavo obojenje. Tom prilikom su uzele uzorke vode za piće iz lokalnih vodovoda Blagovac i Tihovići, kao i gradskog vodovoda u općini Vogošća.

 

- Mjeren je rezidualni hlor/hlordioksid, kao i fizikalne osobine uzoraka vode za piće, te su uzorci uzeti za mikrobiološko i fizičko hemijsko ispitivanje s ciljem provjere zdravstvene ispravnosti vode za piće. Preliminarni rezultati za fizičko-hemijske parametre ne pokazuju nikakvo odstupanje od uobičajenih koncentracija, naveli su iz Zavoda.

 

Najavili su da će finalni rezultati ispitivanja biti poznati sredinom sedmice nakon završetka svih ispitivanja.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI