video/ košta 610 miliona dolara

Najveća jahta na svijetu uplovila u Porto Montenegro: Pripada šeiku Bin Zajedu i neopisivo je luksuzna

Lifestyle 16.06.19, 15:46h

Najveća jahta na svijetu uplovila u Porto Montenegro: Pripada šeiku Bin Zajedu i neopisivo je luksuzna
U pitanju je najveća privatna jahta na svijetu, a osim po luksuzu, prepoznatljiva je i po inovativnom dizajnu. “Azzam” je, cijenom od 610 miliona dolara, oborila mnoge rekorde po pitanju dizajna i tehnologije

 

Porto Montenegro u Tivtu postao je najveća marina za megajahte u Evropi, s obzirom na to da je u nju uplovila najveća jahta na svijetu, u vlasništvu šeika Bin Zajeda.
Superjahta šeika Bin Zajeda privukla je posebnu pažnju u Porto Montenegru. Ona se zove “Azzam”, a duga je čak 180 metara.

 

U pitanju je najveća privatna jahta na svijetu, a osim po luksuzu, prepoznatljiva je i po inovativnom dizajnu. “Azzam” je, cijenom od 610 miliona dolara, oborila mnoge rekorde po pitanju dizajna i tehnologije.

 

U 18 kabina može primiti 36 gostiju, ali i 60 članova posade koji su im na usluzi. Napravljena je 2013. godine, a može razviti brzinu od čak 31 čvor.

 

 
Jahta koju su konstruisali u Lursenu napravljena je pod budnim okom inžinjera Mubaraka Sad el-Ahbabija, pošto je on odabrao da bude glavni u svim oblastima razvoja ove ljepotice.

 

Njegova želja bila je da napravi veliku luksuznu jahtu sa inovativnim i vanvremenskim dizajnom koja će moći putovati velikom brzinom u toplim i plitkim vodama, time obezbjeđujući luksuzni i prefinjeni smještaj svojim gostima, što zaista ovu jahtu čini najkompleksnijom i najizazovnijom izgradnjom ikad.

 

Takođe, u Portu se nalazi i jahta “Yas”, koja pripada šeikovom sinu i duga je 140 metara. Ova jahta može primiti do 60 gostiju kojima pruža maksimalni luksuz u 30 kabina, a kada požele da se sa mora vinu uzrak i uživaju u mjestu gdje su otišli, na raspolaganju im je i helikopter. U nju staje i 56 članova posade.

 

Ovo je nekada bila vojna lađa holandske mornarice (brod napravljen 1981. godine), koja je transformisana u jednu od najljepših jahti na svijetu jedinstvenog dizajna. Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, “Yas” ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI