Novi diplomatski skandal u režiji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Dodik odbio da primi ambasadoricu Njemačke: 'Radili ste na štetu srpskog naroda, RS, a time i BiH'

Front 13.06.19, 08:02h

Dodik odbio da primi ambasadoricu Njemačke: 'Radili ste na štetu srpskog naroda, RS, a time i BiH'
Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obavijestio je ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

 

"Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja", istakao je Dodik u pismu upućenom Hohmann.

 

On je naveo da je bilo očekivano da Hohmann, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu, prenosi Srna.

 

"Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke", istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa "žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI