Zbog zloupotrebe položaja

Zaposlenik u ministarstvu FBiH dobio tri godine zatvora: Falsifikovao diplomu, zaposlio se, pa izdavao lažna uvjerenja

Hronika 12.06.19, 20:03h

Zaposlenik u ministarstvu FBiH dobio tri godine zatvora: Falsifikovao diplomu, zaposlio se, pa izdavao lažna uvjerenja
Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a

 

Dragan Majstorović, radnik Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, osuđen je danas na tri godine zatvora nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

 

Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje službene isprave i falsifikovanje isprave.

 

Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200.000 KM. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru.

 

Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauzvrat joj izdao lažno uvjerenje, saopšteno je iz Kantonalnog suda.

 

Optužen je i da je pribavio falsifikovanu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno ministarstvo.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI