Miro Džakula, direktor UIO BiH

Za pet mjeseci prihodi za 265 miliona KM veći od rekordne 2018. godine

Front 10.06.19, 19:20h

Za pet mjeseci prihodi za 265 miliona KM veći od rekordne 2018. godine
Naglasio je da bi, bez pomoći Evropske komisije, kroz finansiranje brojnih projekata, bili slabiji rezultati UIO, ključne za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH

 

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula izjavio je danas da su u proteklih pet mjeseci prikupili na jedinstveni račun za 265 miliona KM više sredstava u odnosu na rekordnu 2018. godinu te da je cilj da njihov rad bude jednak carinskim i poreskim administracijama u Evropskoj uniji.

 

Naglasio je da bi, bez pomoći Evropske komisije, kroz finansiranje brojnih projekata, bili slabiji rezultati UIO, ključne za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH.

 

Nakon što je s ambasadorom Lars Gunnar Wigemarkom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH otvorio novu carinsku laboratoriju UIO, istakao je da je vrijednost opreme više od 400.000 eura, a finansirana je iz IPA sredstava.

 

- UIO planira uvesti certificiranu carinsku laboratoriju za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude iz zemalja EU, čime bi podiglo carinsko tarifiranje i spriječili moguće zloupotrebe - naglasio je Džakula.

 

Posao tarifiranja carinske robe radit će samo UIO.

 

-Ne želimo da neke druge institucije, osim UIO, rade naš posao ispravnog tarifiranja carinske robe, koja se uvozi - rekao je Džakula.

 

Ambasador Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH je rekao da BiH ima određen stepen pripremljenosti kada je riječ o usklađenostima s principima carinske unije, u kontekstu jedinstvenog evropskog tržišta.

 

-U tom smislu vrlo je važno da BiH nastavi da usklađuje svoje carinske propise – rekao je Wigemark.

 

Pozvao je UIO da se u što većoj mjeri oslanja na e-potpis u procesu carinjenja, na isti način kako se to radi i u postupku oporezivanja.

 

Direktor UIO Miro Džakula je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je RS-u, odlukom Suda BiH, do 11. seprembra, zabranjeno da blokira račun UIO s ciljem naplate ranijeg duga.

 

Kaže da se o konačnom rješenju moraju dogovoriti nadležni predstvanici vlasti i Upravni odbor UIO.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI