žensko zdravlje

Neugoda tamo dole: Šta se dogodi kada ne liječimo kandidu?

ŽENA iN 07.06.19, 18:35h

Neugoda tamo dole: Šta se dogodi kada ne liječimo kandidu?
Stoga stručnjaci, pri pranju genitalnog područja, preporučaju minimalno korištenje sapuna ili pak korištenje onoga namijenjenog za intimnu higijenu

 

Iako ju je teško ignorirati kandida se nekim ženama čini kao normalna pojava u raznim periodima njihovog života. Kako postajemo podložni za širenje kandide i zašto je u svakom slučaju moramo liječiti donosimo u tekstu koji slijedi.


Mnogima je poznata kao glavni uzročnik gljivičnih infekcija na intimnom području, no kandida je gljivica čije je zapravo prirodno stanište u debelom crijevu i tamo je u većini slučajeva pod kontrolom dobrih bakterija. Kada se ta unutarnja ravnoteža naruši, kandida putuje u tanko crijevo, a može se nastaniti u želucu ili genitalnom sustavu, koji je posebno na udaru kod žena.

 

Kada smo najviše podložni za njezino širenje?

 

Kandida će nam početi stvarati probleme uslijed raznih hormonskih promjena, nakon uzimanja antibiotika, nakon terapije kortikosteroidima, neregulirane šećerne bolesti, pada imuniteta zbog nepravilne prehrane ili stresa ili pak svakodnevna prehrana koja obiluje mliječnim proizvodima ili onima koji sadrže šećer kojim se spomenuta gljivica ''hrani''.

 

Gljivičnu infekciju rodnice uzrokovanu kandidom teško je ignorirati. Svrbež, pojačani bijeli iscjedak, crvenilo i osjećaj žarenja i nelagode pri mokrenju i spolnom odnosu, samo su neki od tipičnih simptoma koje ćete odmah uočiti. Isto tako bijele naslage na jeziku i neugodan zadah, bolovi u donjem dijelu leđa, kronični umor, bolovi u zglobovima, kožne infekcije, proljev ili zatvor i česte glavobolje s pritiskom na atlasu, mogu ukazivati na kandidijazu.

 

Iako se borba s kandidom ponekad pretvara u začarani krug, treba biti uporan. Prvi korak je liječenje s antimikoticima, odnosno kremama i vaginaletama protiv gljivičnih infekcija koji su po mišljenju ginekologa dokazano učinkoviti. No ono zbog čega se problemi s kandidom mogu opet uskoro pojaviti je nepravilan način održavanja prirodnog kiselog medija rodnice.


Kako spriječiti njezino vraćanje?

 

Pravovremeno i dosljedno liječenje vaginaletama i kremama protiv gljivičnih infekcija te pravilna higijena intimnog područja i zdrava prehrana ključni su faktori u njezinom suzbijanju.

 

Osim već navedenih slučajevima poput uzimanja antibiotika, hormonskih promjena i pada imuniteta, kiseli medij rodnice može biti smanjen i zbog “pretjerane“ higijene s nepotrebnim ispiranjem rodnice.

 

Stoga stručnjaci, pri pranju genitalnog područja, preporučaju minimalno korištenje sapuna ili pak korištenje onoga namijenjenog za intimnu higijenu. Ispiranjem dobrih bakterija i ublažavanjem kiselosti rodnice stvara se ''plodno tlo'' za nove gljivične infekcije.

 

Što se tiče prehrane, ako želite u organizmu stvoriti nepovoljne uvijete za kandidijazu, smanjite unos šećera, pšeničnih proizvoda i mlijeka, izbjegavate industrijski prerađene namirnice i pekarske proizvode prepune ugljikohidrata koje ova gljivica obožava. Jačajte imunitet prirodnim preparatima, a može pomoći i korištenje vaginalnih probiotika kako bi poboljšali ravnotežu dobrih bakterija u organizmu.


Što se može dogoditi ako je ne liječimo?

 

U slučaju kada je kandida ''napala'' intimno područje, dijagnoza gljivične infekcije je kudikamo lakša. S obzirom na široki spektar simptoma koji se često zanemaruju, kandida može živjeti dugo u našem probavnom sustavu i stvarati nam probleme, a da ništa po tom pitanju ne poduzimamo. Tako se često bez detaljne pretrage liječi kao gastritis ili slične probavne tegobe. Od velike je važnosti ustanoviti radi li se zaista o kandidi i gdje se točno nalazi jer nepravilno liječenje ove gljivice može dovesti do raznih bolesti poput kronične upale crijeva, artritisa ili raka maternice.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI