bogat kulturni program

Sutra u Konjicu počinje šesti po redu Festival glumca BiH

Kultura 06.06.19, 08:03h

Sutra u Konjicu počinje šesti po redu Festival glumca BiH
Pored kazališnih predstava planiran je i bogat popratni program s promocijama knjiga i časopisa, izložbama i koncertima

 

Šesti po redu Festival glumca BiH ove godine ugostit će deset profesionalnih kazališnih produkcija iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH. 

 

Program je krenuo već 23. travnja prvim repertoarskim ciklusom, predstavljanjem romana "Znaš li Nunu Montiljo?" autora Edina Krehića u suradnji s Messovim programom „Modul memorije 2019“, a službeno otvaranje festivala je u petak, 7. lipnja, na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu s početkom u 19.30 sati. 

 

Na samom otvaranju festivala nastupit će ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo koji će izvesti predstavu "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" za koju tekst potpisuje Džemaludin Latić, režiju Tanja Miletić-Oručević, a glume Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković / Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović, Davor Sabo i Matko Šegulić. 

 

Pored Narodnog pozorišta Sarajevo u Konjicu će ovoga mjeseca gostovati i Sarajevski ratni teatar SARTR, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Centar za kulturu Tivat, Bosansko narodno pozorište Zenica, zagrebačko kazalište "Lectirum", Narodno pozorište Mostar, Albanski teatar u Skoplju. 

 

Pored kazališnih predstava planiran je i bogat popratni program s promocijama knjiga i časopisa, izložbama i koncertima. 

 

"Sinergijom različitih partnerskih organizacija i institucija ostvarili smo jedan od naših najznačajnijih ciljeva, a to je stvaranje ambijenta da Konjic postane središte, odnosno grad teatra, koji svoje potencijale otvara regiji", stoji u priopćenju Narodnog univerziteta u Konjicu, organizatora Festivala glumaca BiH. 

 

Festival glumaca BiH završit će 28. lipnja dodjelom dodjele nagrada i priznanja i koncertom Divanhane. 

 

Specifičnost festivala je u tome što je žiri, zapravo, publika koja će svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI