Jeste li primijetili ovaj detalj?

Znate li zašto svaki Petit Buerre keks ima 24 rupice i 52 zupca?

Lifestyle 05.06.19, 13:50h

Znate li zašto svaki Petit Buerre keks ima 24 rupice i 52 zupca?
Kada pogledate keks, uočit ćete uglove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i dobivenim iznosima dodijeli neko “dublje” značenje

 

Poznati keks Petit Beurre obilježio je mnoga detinjstva, a i danas djeci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje, piše Net.hr.


“Petit Beurre”, što u prijevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena. Da preciziramo, godine 1886. u Nantesu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje spravlja prema istom receptu u tvornici koja nosi inicijale njegova tvorca, Louisa Lefèvre-Utilea.


Može se reći da je Louis Lefèvre-Utile zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionist sa smislom za marketing, ovaj je čovjek shvatio važnost pakiranja i građenja imidža brenda. S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunske kvalitete za svoj proizvod: mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažirao velike umjetnike svojega doba.


Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Louis donio iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.


Kada pogledate keks, uočit ćete uglove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i dobivenim iznosima dodijeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.


Četiri ugla, koliko ih ima Petit Beurre, simboliziraju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 tjedna u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI