10. Festival 'Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu'

Od 10. do 14. juna: Izložbe, koncerti, filmovi, predstave i hommage velikanu ex-ju kinematografije Veljku Bulajiću

Kultura 03.06.19, 11:00h

Od 10. do 14. juna:  Izložbe, koncerti, filmovi, predstave i hommage velikanu ex-ju kinematografije Veljku Bulajiću
Ovogodišnje izdanje Festivala održati će se od 10. do 14. lipnja/juna 2019. godine na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu, a otvara ga izložba staklenih skulptura Ivice Propadala u Galeriji ALU u Sarajevu

 

Već desetu godinu zaredom Udruga za promicanje kulture i umjetnosti "JA BIH…" iz Zagreba – u suorganizaciji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Središnja Uprava Sarajevo, te  Napretkovim Kulturnim Centrom iz Zagreba, a uz potporu i podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te Kantona Sarajevo – organizira festival „Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2019.“


Ponovno će ova dva grada biti pet dana povezana prijateljskim umjetničkim vezama i zajedno uživati u novim programima koje nam donose umjetnici iz Republike Hrvatske.

 

Ovogodišnje izdanje Festivala održati će se od 10. do 14. lipnja/juna 2019. godine na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu, a otvara ga izložba staklenih skulptura Ivice Propadala u Galeriji ALU u Sarajevu.

 

ivica-propadalo

 

Tu su i noviji igrane filmovi hrvatske kinematografije koji će se prikazivati u Kinu Meeting Point, filmska projekcija za osobe s oštećenjem sluha i vida, kazališna predstavu za mlade i književno-poetska večer u Centru za kulturu i mlade (Jelićeva ulica), te koncerti  i gastro event s gostima u Muzičkom paviljonu AT Mejdana.

 

U okviru programa "Hommage Veljku Bulajiću" prikazuje se jedan od najboljih filmova ovog velikog  reditelja "Uzavreli grad", dok će se posljednjeg dana Festivala, 14. juna, održati tematsko veče posvećeno velikanu hrvatske i ex-jugoslavenske kinematografije "Films & Talks/ Veljko Bulajić, redatelj sa voznim redom", a sa rediteljem će razgovarati Kristina Ljevak i Jasmin Duraković.   

 

 

Posebnu pažnju svake godine privlači gastro event u Muzičkom paviljonu AT Mejdana, a ove godine, uz voditelje i domaćine eventa, Ismeta Efendića i Ivice Propadala, sarajevski gosti će, između ostalih, biti i hrvatski reditelj Bobo Jelčić, poznati novinar i rock kritičar Zlatko Gal, te dugogodišnji urednik na HRT-u Đelo Hadžiselimović

 

 

zlatko-gal delo-hadziselimovic

 

Publika će moći pogledati i igrani film Bobe Jelčića "Sam samcat", ali ifilmove "Aleksi" Barbare Vekarić, "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, te "Anka" Dejana Aćimovića.

 

 

U okviru književno-poetske večeri održat će se projekcija dokumentarnog filma "Vesna Parun", autora Branka Pejanovića, a za ljubitelje pozorište tu je predstava "Od tišine do glazbe" Tetra Erato.  

 

- Nadamo se da ćemo i ove godine našim programima pogoditi po nešto za svačiji ukus i da će se ovakav vid druženja i prijateljstva dva grada nastaviti, uz učešće naših cijenjenih prijatelja umjetnika. Radujemo se vašim dolascima - pručuju iz Organizacionog odbora Festivala.                                                                

 

A šta vas sve očekuje na 10. Festivalu "Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu" detaljnije pogledajte u priložemom programu:

 

ja-bih-5-dana-zg-u-sa-2019

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI