KCUS se oglasio nakon izricanja socijalne mjere

Kemal Dizdarević se privremeno vratio na posao! Ljekari i ostalo osoblje su duboko razočarani

Hronika 28.05.19, 11:27h

Kemal Dizdarević se privremeno vratio na posao! Ljekari i ostalo osoblje su duboko razočarani
Kako stoji u saopćenju KCS-a, ljekari kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani Odlukom Općinskog suda u Sarajevu

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića, do okončanja parničnog postupka koji je u toku, saopćeno je iz Press službe KCUS-a. Sud je, naime, cijenio da su razlozi donošenja privremenog rješenja izdržavanje maloljetnih članova porodice.

 

Kako stoji u saopćenju KCUS-a, ljekari kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani Odlukom Općinskog suda u Sarajevu.

 

- Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao. KCUS je u prethodnom periodu informisao javnost da je Kemal Dizdarević već ranije dobijao otkaz ugovora o radu kojem su prethodili disciplinski postupci. U vrijeme generalnog direktora prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića u periodu 2008. – 2012.,izrečene su dvije disciplinske i novčane kazne. U vrijeme generalnog direktora prof. dr. Damira Aganovića 2012. – 2014., prof. dr. Kemal Dizdarević je dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine. U vrijeme direktora prof. dr. Rusmira Mesihovića prof. dr. Kemalu Dizdareviću je na uštrb Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (Klinika je ostala bez opekotinske sale i 21-og kreveta), Upravni odbor KCUS  formirao je posebnu organizacionu jedinicu koja tada dobija naziv Klinika za neurohirugiju I – što je sve protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a čime je devastirana Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – Odjel za opekotine. Posljedni otkaz Ugovora o radu prof. Dizdarević dobio je 26. oktobra 2018. godine - saopćeno je iz Press službe KCUS-a.
 

Osnov za otkaze ugovora o radu kao i disciplinske postupke su:

 

-    Nesavjesno, neblagovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS;
-    Povreda medicinske etike;
-    Fizički sukobi sa radnim kolegama;
-    Rad u privatnoj praksi, ilegalno, bez saglasnosti poslodavca, što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH:

 

Kako navode iz KCUS-a, u prilog gore navedenom govori činjenica da je prof. dr. Dizdarević od zasnivanja radnog odnosa 1994. godine do danas protiv KCUS vodi deset tužbi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI