video/ vruća afera ne jenjava

Kreso: Ako Tegeltija i članovi VSTV-a ne daju ostavke, Inzko da djeluje

Hronika 27.05.19, 20:43h

Kreso: Ako Tegeltija i članovi VSTV-a ne daju ostavke, Inzko da djeluje
Kako je kazala, već duže vremena je Visoko sudsko i tužilačko vijeće kontaminirano problemima koje sam pravi i u koje ulazi

 

Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda Bosne i Hercegovine, govorila je za N1 o posljednjoj aferi u bh. pravosuđu, tačnije u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, čiji je jedan od aktera predsjednik ove institucije Milan Tegeltija.

 

Kako je kazala, već duže vremena je Visoko sudsko i tužilačko vijeće kontaminirano problemima koje sam pravi i u koje ulazi.

 

"Ova afera sa predsjednikom VTSV-a je kulminacija toga. Povjerenje je definitivno narušeno, pravosudni sistem je urušen do kraja. Jedino mi je žao kolegica i kolega u sudovima i tužilaštvima koje časno rade svoj posao, ali trpe etikete loših sudija, korumpiranih sudija. Uzrok tome je ponašanje VSTV-a", kazala je Kreso na početku razgovora za N1, te nastavila:

 

"VSTV u zadnje vrijeme sije strah među sudije i tužioce koje ne smiju da dignu svoj glas. Čast izuzecima poput sudije Branka Perića ili Udruženja sudija i tužilaca koji se povremeno oglašavaju i ukazuju šta se događa u VSTV-u. Ta moć koju su sebi priskrbili zahvaljujući postojećem zakonu daje im mogućnost da rade to što hoće. Oni su sebi priskrbili visoke plaće, naknade, pojedini imaju vozače, plaća im se hotel. Sve su to elementi koji im daju moć, osjećaj da su iznad svih nas. Smatram da bi što prije trebalo izmijeniti Zakon o VSTV-u, a prije toga predsjednik i svi članovi VSTV-a kao moralni čin da daju ostavku nakon ove afere. Oni su dali bezrezervnu podršku predsjedniku, a nekon svega što su vidjeli. Mislim da je to nedopustivo, to je ljaga na pravosuđe. Čak i u neuređenim političkim sistemima bolja je situacija u pravosuđu nego što je kod nas u BiH", navela je Kreso.

 

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu

 

 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI