Video / Advokat i bivši sudija tvrdi

Vlado Adamović: Postoji osnov sumnje u aferi 'Tegeltija'

Hronika 24.05.19, 20:50h

Vlado Adamović: Postoji osnov sumnje u aferi 'Tegeltija'
Adamović smatra da bi se video snimci trebali prihvatiti na sudu kao dokaz, pošto ih je snimao jedan od sugovornika

 

Vlado Adamović, advokat i bivši sudija Suda Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao pravosudnu aferu u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milan Tegeltija, kazavši da u ovom slučaju postoji dokaz koji ukazuje na osnov sumnje o mogućim koruptivnim djelima.

 

Adamović smatra da se u ovom slučaju treba postupiti hladne glave i utvrditi činjenice.

 

"Činjenice će pokazati o čemu se radi. Do tih činjenica treba doći ozbiljnom istragom do najsitnijeg detalja, obzirom da to zahtjeva formalni autoritet osobe koja se pominje kao predsjednik VSTV", kazao je Adamović u razgovoru sa Slavišom Starčevićem.

 

Kaže da se često govori da se urušava pravosuđe, pojasnivši da pravosuđe čine pojedinci.

 

"Ukoliko je to neko niže rangiran, to je onda u manjoj mjeri. Ukoliko je to neko više rangiran, onda to sigurno ima odraza na ukupnu percepciju javnosti. Znate, riba smrdi od glave, tako narod kaže. Nije to svejedno rečeno. Ako je neko na tako visokom položaju, onda ljudi percipitraju da je to odraz općeg stanja. Zbog toga je ovaj slučaj u mnogome posebniji", istakao je.

 

Adamović smatra da bi se video snimci trebali prihvatiti na sudu kao dokaz, pošto ih je snimao jedan od sugovornika.

 

"Ja bih priznao takav dokaz, ali samo kao osnov sumnje. Iz tog osnova sumnje može proisteći odgovornost, ali i ne mora. Postoji siguran osnov sumnje za najmanje dva učesnika iz tog snimka. Naime, davalac dara čini kazneno djelo, primalac dara čini kazneno djelo. U ovom slučaju su to poznate osobe. Otkazivanje njih dvojice ili posebno jednog, zavisiće uzročno-posljedična veza i predsjednika VSTV-a. Pominje se da neko uzima novac za predsjednika Vijeća. Ukoliko to bude potvrđeno, onda je sasvim sigurno da postoji i treći član. Ukoliko to ne bude potvrđeno, priču treba završiti na onome ko je to radio, a ozbiljno upozoriti da su nosioci sudske vlasti i tužioci izloženi riziku da se neko poigrava prijateljstvima, poznanstvima, kumstvima", pojasnio je.

 

Komentarišući činjenicu da se Tegeltija našao sa osobama u kafani, Adamović kaže da se ne mogu sudije i tužioci držati pod staklenim zvonom, ali da je neprimjereno ponašanje osnov za disciplinski postupak.

 

Advokat Adamović je još komentirao i stanje u pravosuđu.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI