Pad kolektivnog imuniteta

Mostaru i HNK-u prijeti epidemija morbila! Upućen apel roditeljima da obvezno vakcinišu djecu

Hronika 24.05.19, 11:45h

 Mostaru i HNK-u prijeti epidemija morbila! Upućen apel roditeljima da obvezno vakcinišu djecu
Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa

 

U mjesecu maju, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), evidentirano je 14 slučajeva obolijevanja od morbila.

 

Podatak je to koji je iznesen na sastanku predstavnika Zavoda i županijskog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Gorana Opsenice na kojem je razmatrana epidemiološku situaciju u Županiji te su utvrđene smjernice za nadzor i sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima i zdravstvenim ustanovama, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

 

Prema podacima Zavoda, u HNŽ duži niz godina bilježi se negativni trend cijepljenja, a poglavito je nizak cjepni obuhvat MMR cjepivom što je rezultiralo padom kolektivnog imuniteta.

 

Zbog slabe procijepljenosti, kao i mogućnosti pojave epidemije upućen je apel roditeljima da obvezno cijepe djecu. Istaknut je značaj imunizacije i podizanja cijepnog obuhvata na 95 posto i više.

 

Inače, morbili su jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa.

 

Procjena je da se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom zaraze, ako nisu cijepljene ili nisu preboljele morbile, zbog čega dolazi do pojave epidemija. Osim osipa koji se javlja kod oboljelih, moguće su brojne komplikacije, a djeca su najviše ugrožena.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI