skandalozna 'patriotska' hajka u glavnom bh. gradu

Zašto smetaju Mijović, Ljevak, Vera, LGBT, parada, imena, a sve za šehri ramazana: Je li Sarajevo ikad bilo nazadnije?!

Hronika 24.05.19, 10:06h

Zašto smetaju Mijović, Ljevak, Vera, LGBT, parada, imena, a sve za šehri ramazana: Je li Sarajevo ikad bilo nazadnije?!
Kada su negodovanja jasno obojena ostrašćenošću, diskriminacijskim tonom i jasnim kretanjem ka segregacijskoj politici koja je ovom društvu najmanje potrebna - onda to postaje alarmantno, ako ne i opasno

 

Nakon pojedinih legitimno provedenih smjena rukovodstva u javnim preduzećima i ustanovama u Kantonu Sarajevo, u bh. javnosti, tačnije, jednom dijelu bh. javnosti kojem ove promjene ne odgovaraju, pojavila su se prva negodovanja.

 

Negodovanja u smislu demokratski i građanski zagarantovanog prava izražavanja svog mišljenja potkrijepljenog zdravorazumski opravdanim argumentima koji bi racionalno mogli doprinijeti boljitku svih građana koje tematika dotiče - su potpuno u redu. Međutim, kada su ta ista negodovanja jasno obojena ostrašćenošću, diskriminacijskim tonom i jasnim kretanjem ka segregacijskoj politici koja je ovom društvu najmanje potrebna - onda to postaje alarmantno, ako ne i opasno. 

 

Ne samo to, ono što je najgore od svega - u javnosti su svojevrsnu skandaloznu hajku izazvali i istaknuti članovi bh. društva kao što je zastupnica u Kantonu Sarajevo Samra Hajdarević-Ćosović koja svoje stavove u obliku klasičnog govora mržnje javno plasira na društvenimj mrežama.

 

Njoj, naime, smetaju, kao što je navela u svom jučerašnjem statusu, "odlasci Mevludina, Selima, Hajrudina i Edine te, umjesto njih, dolasci Milorada, Vere, Vlastimira i Kristine." 

 

Iako ju je jedan dobar dio bh. javnosti zbog ovakvih (opetovanih!) istupa osudio, očito je još mnogo onih koji dijele njeno mišljenje. Ali potrebno je reći i ovo, i to vrlo glaso - u ovom društvu i ovom gradu, ipak, je i mnogo onih koji apsolutno ne prave razliku na nacionalnom i etničkom nivou i sretno sarađuju sa svojim kolegama, druže se s komšijama, dijele bh. suživot ne vraćajući se u ono najgore zbog čega ovo postratno društvo i ne može da napreduje!

 

Da mnogi još ne misle tako, svjedoči i najnoviji tekst objavljen u magazinu Stav koji potpisuje izvjesni Mustafa Drnišlić, a koji prenosimo u cijelosti:

 

Izvor: STAV

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Vlada Kantona Sarajevo, formirana od frankenštajn-koalicije, nastavlja raditi ono što smo i najavljivali, provodi obimnu ideološku čistku, i to pod parolom “depolitizacije upravljačkih struktura u javnim preduzećima, institucijama i ustanovama”. Ustvari, nelegitimna Vlada Kantona Sarajevo svojom kadrovskom politikom provodi ne samo krajnju politizaciju nego i ideologizaciju kantonalnih institucija i preduzeća u koje postavlja lojalne kadrove da provode političke, ali i ideološke agende.

 

Tako je, nakon preuzimanja Ministarstva obrazovanja i pokušaja povratka BHS jezika, koji je tek polovično uspio, na red došao i kantonalni javni emiter TVSA, tačnije njegovi “nepoćudni” sadržaji. Prvo su promijenili Nadzorni odbor JP TVSA i u njega smjestili svoje ljude, poput trenutnog v. d. predsjednika Nadzornog odbora Vlastimira Mijovića, koji je odmah pokazao kakve planove Vlada KS ima s ovom televizijom.

 

Prema riječima Hajrudina Hrvačića, bivšeg predsjednika NO JP TVSA, Mijović je gotovo odmah počeo s “grubim i neprihvatljivim uplitanjem u programsku shemu”. Kako tvrdi Hrvačić, Mijović je nazvao TVSA “medijem mrtvih ljudi” jer se navodno “previše pažnje posvećuje polaganjima cvijeća na Kovačima”, kao i “događajima koji se organizuju u znak sjećanja na zlatne ljiljane”. Mijoviću je zasmetala i “prevelika” saradnja TVSA s općinama Kantona Sarajevo, ali i s Gradskom upravom Grada Sarajeva, čiji su čelnici, zbog stranaka iz kojih dolaze, neprihvatljivi kantonalnoj vladi. Mijović je naročito na nišan uzeo emisiju Bh. dnevnik, te je, prema Hrvačićevim riječima, naredio da se ona što prije prestane emitirati. Ova emisija je, inače, bila ne samo gledana i popularna već i poznata po tome što se radilo možda o jedinom preostalom informativnom sadržaju na prostoru cijele Bosne i Hercegovine koji je tretirao patriotske sadržaje.

 

No, da se Vlada Kantona Sarajevo neće zaustaviti na protjerivanju nacionalnih, vjerskih i patriotskih sadržaja s TV ekrana, te da ima veće planove za TVSA, pokazalo se veoma brzo, kada je na poziciju direktorice TVSA imenovana Kristina Ljevak. Iako se baratalo i s imenima Duške Jurišić i Bakira Hadžiomerovića, novo imenovanje također je vrlo zanimljivo jer je Ljevak, koliko se o njoj može saznati na internetu, ne samo urednica edicija domaće i regionalne književnosti u “Buybooku”, glasnogovornica internacionalnog festivala “Bookstan”, urednica magazina Urban i bivša novinarka FTV-a već i LGBTI aktivistica i feministica.

 

Također, kako se može pročitati u njenom intervju za RSE, Ljevakova u slobodno vrijeme “piše analize o medijskom izvještavanju o LGBTI temama” te “predaje o korektnom medijskom izvještavanju o LGBTI temama”. Sasvim je očito da je riječ o kadrovskoj politici koja nije samo političke, nego i sasvim ideološke prirode i da će programski sadržaj TVSA uskoro biti sasvim drugačiji od onih na koji smo navikli. Mada više nećemo moći saznati šta se dešava u “kleronacionalističkim” dijelovima Kantona Sarajevo i premda će bilo kakvi patriotski sadržaji biti ignorirani (naročito ako njima prisustvuju ili u njima učestvuju neistomišljenici vladajuće koalicije), to će ipak biti i više nego nadoknađeno saznanjima o nevjerovatnim uspjesima Vlade Kantona Sarajevo, uzbudljivim životopisima političkih veličina poput Elmedina Dine Konakovića ili Predraga Kojovića, ali i nadasve poučnim homoseksualnim sadržajima za sve uzraste.

 

Inače, postavljanje LGBT aktivistkinje, koja se bavi analizama “korektnog medijskog izvještavanja o LGBT temama” za direktoricu kantonalnog javnog emitera TVSA tek nekoliko mjeseci prije najavljene septembarske “parade ponosa”, izuzetno je indikativno te pokazuje da iza ovakve kadrovske politike Vlade KS stoje ne samo domaće političke snage nego i neki vanjski centri koji žele da po svaku cijenu nametnu ovu paradu građanima Sarajeva.

 

Kakav divan poklon vladajuće koalicije, posebno njenog “bošnjačkog i vjerničkog” dijela građanima Sarajeva i to za šehri-ramazan. Sigurni smo da većina građana Sarajeva neće zaboraviti ovakvo dobročinstvo frankenštajn-koalicije te da će ih odgovarajuće nagraditi na prvim predstojećim izborima

 

(STAV, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI