video/ sastao se s draganom čovićem

Dodik zbog obilježavanja prijema BiH u UN napušta Mostar

Front 22.05.19, 20:10h

Dodik zbog obilježavanja prijema BiH u UN napušta Mostar
Dodik je naglasio da neće biti prekršen nijedan zakon ukoliko pripadnici Oružanih snaga na taj dan obuku uniformu Vojske Republike Srpske

 

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je u Mostar gdje će se sastati sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali je poručio da neće prisustvovati svečanosti "Večernjakov pečat" - pišu Nezavisne

 

"Došao sam na poziv kao član Predsjedništva. Razgovaraćemo o formiranju vlasti. Na pečatu neću biti jer se obilježava i svečanost povodom, navodno, primanja Bosne i Hercegovine u UN, ja to ne podržavam", kratko je kazao Dodik.

 

Dodik je rekao da će, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je u toku, napustiti Mostar.

 

Dodik je po dolasku u Mostar posjetio Srpsko kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta", gdje je najavljeno da će kao član Predsjedništva biti pokrovitelj "Šantićevih večeri poezije".

 

Na pitanje da li je sa bošnjačkim političkim predstavnicima razgovarao o IPAP programu u okviru saradnje s NATO savezom, Dodik je kazao da nije i da Izetbegović i Džaferović nisu omiljeni likovi koje on voli vidjeti i da se nisu uspjeli sresti.

 

Za dejtonsku BiH koja će ići ka EU


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da podržava dejtonsku BiH koja će ići ka evropskim integracijima, regionalno sarađivati i ekonomski se razvijati.

 

"To sada nije moguće i ne možete ništa da uradite. Uvijek su važnija neka druga od suštinskih pitanja", izjavio je Dodik za televiziju "N1".

 

Dodik je rekao da je zbog opstrukcije jedne strane, prije svega bošnjačke, duže vrijeme na čekanju donošenje Pravilnika o korištenju uniformi u svečanim danima.

 

"Mi želimo da obilježimo Dan Vojske Republike Srpske, to je 12. maj. Vidim da su se rasplamsali putem prijetnji, očigledno je da neko misli da putem nasilja ili prisile i izvještačenih sudija i tužilaca može nešto napraviti, to naravno ne može", dodao je Dodik.

 

Dodik je naglasio da neće biti prekršen nijedan zakon ukoliko pripadnici Oružanih snaga na taj dan obuku uniformu Vojske Republike Srpske.

 

On je naglasio da je za BiH najbolje da ostane vojno neutralna, jer bi svaki poremećaj na globalnom nivou, bez obzira u kakvom savezu bila, doveo do njenog cijepanja.

 

Dodik je rekao da saradnja sa NATO-om nije sporna i da može da se odvija kroz niz pitanja i u okviru Partnerstva za mir i Individualnog akcionog plana partnerstva /IPAP/, dodajući da će Republika Srpska sprovoditi Rezoluiciju Narodne skupštine Republike Srpske, a da u Federaciji BiH, ako žele, mogu sprovoditi Zakon o odbrani.

 

Kada je riječ o Zakonu o odbrani BiH, u kojem se navodi da je BiH opredijeljena za punopravno članstvo u NATO-u, Dodik navodi da je taj zakonski akt nametnut i podmetnut od bivšeg zamjenika visokog predstavnika u BiH, američkog diplomate Rafija Gregorijana.

 

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI