Nakon (raz)otkrivanja Tegeltijine korupcijske afere

Mektić javno pred kamerama: Milane, lažeš! Priznaj šta se dogodilo!

Front 21.05.19, 19:28h

Mektić javno pred kamerama: Milane, lažeš! Priznaj šta se dogodilo!
Četiri godine ja pozivam i govorim da je pravosuđe i pravosudni sistem države kriv zato što država propada, raspada se i stagnira. Nema pravne države, vladavine prava, nikakve odgovornosti za kriminal, korupciju, urušavanje pravnog poretka

 


"Bez obzira na sva ta obrazloženja, imam pravo da kažem da svojom glavom razmišljam i vidim šta se događa, ovdje se radi o klasičnoj opstrukciji i pokušaju blokiranja rada Vijeća ministara", kazao je ministar sigurnosti Dragan Mektić nakon današnjeg otkazivanja sjednice Vijeća ministara, piše N1.

 

"Postoji tu pokušaj raznih opravdanja, zbog čega se u posljednje vrijeme ne sastaje Savjet ministara. Posljednja sjednica je održana prije mjesec dana i poslije toga je bilo nekoliko pokušaja da se sazove sjednice, ali je bez ikakvih razloga odgađana. Bez obzira na sva ta obrazloženja, imam pravo da kažem da svojom glavom razmišljam i vidim šta se događa, ovdje se radi o klasičnoj opstrukciji i pokušaju blokiranja rada Vijeća ministara", kazao je Mektić.

 

Zašto?

 

"Možda bi trebalo pitati Milorada Dodika koji je pred ovu blokadu javno u medijima rekao da će VM biti blokirano na način da ministri iz HDZ neće učestvovati u radu, što se odmah poslije njegove izjave pokazalo i što se vidi", dodao je.

 

Mektić je kazao da je riječ o planu da se "treća strana dovede pred svršen čin".

 

"To je plan da se treća strana dovede pred svršen čin kako bi se primorala da se uspostavi VM, a ovo je po meni rezultat zajedničkog dogovora SNSD-a i HDZ-a. Ja nemam ništa protiv toga da koalira i SNSD i HDZ, da se dogovaraju, prave koalicije. Čak ih pozivam i rekao da sam da te svoje menadžere svojih "reprezentacija" sjedu i dogovore se da što prije formiraju VM BiH".

 

Dodao je da je očigledno da "SNSD želi uzeti svoje pozicije i sjesti u fotelje".

 

"Očigledno je da SNSD želi da uzme svoje pozicije, sjede u fotelje i ovlada ključnim interesima; finansijskim, ekonomskim. Ja nemam ništa protiv toga, ja i da hoću ne mogu biti nikakva smetnja. Kako vrijeme prolazi, ja sam sve skeptičniji i sve će teže doći do formiranja Savjeta ministara", kazao je Mektić.

 

 Radončić kao nasljednik?

 

"Ko god dođe u ovakvom ambijentu i ukoliko to bude teret budućeg ministra sigurnost BiH, mislim da će stanje biti i gore. Samo u okolnostima da se cijela situacija promjeni, da se profesionalcima prepusti da predlažu određene mjere i radnje koje će pomoći na prevazilaženju problema, a da VM BiH i PS BiH daju tome podršku, onda može doći do nekakvih rezultata", kazao je Mektić.

 

"Nije moja funkcija besmislena, nego je besmislena funkcija Predsjedništva koje se ne sastaje. Pitanje ovakve jedne krize ne može biti pitanje samo jednog ministarstva. Ministarstvo bezbjednosti da rješava i humanitarnu zaštitu i školovanje djece i sve", dodao je.

 

Formiranje vlasti?

 

"Ova koalicija koja je sada izgledna nema zajednički stav po nijednom ključnom pitanju za građane BiH. Ne ulijevaju mi neko povjerenje", kazao je.

 

Kritike na Twitteru? Čak i Vučiću?

 

"Na jedan nepotreban način je, ne želim da se na bilo koji način miješam u unutrašnje odnose Srbije, zloupotrebljava Milorada Dodika. Mislim da ga zloupotrebljava zbog svojih nekih unutrašnjih interesa. Donekle razumijem Srbiju, koristi neke svoje metode, ali ne želim da budem žrtva nekog tamo trećeg rješenja. Dodik je sve više, našu sudbinu, nas Srba u BiH, želi da veže za neke lične političke interese izvan BiH i da mi sutra postanemo neka vrsta žrtvenog jarca. Mislim da nas Srbe ovdje nepotrebno izlaže još jednoj nesigurnoj situaciji", kazao je.

 

Pisanje Žurnala o postupcima Tegeltije?

 

"Četiri godine ja pozivam i govorim da je pravosuđe i pravosudni sistem države kriv zato što država propada, raspada se i stagnira. Nema pravne države, vladavine prava, nikakve odgovornosti za kriminal, korupciju, urušavanje pravnog poretka. Pravosuđe je ušlo u ruke političkih elita, politika dominira i manipuliše pravosuđem. To su krivi nosioci najvećih pravosudnih funckija. Prije svega mislim na predsjednika VSTV-a i glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH. Oni su htjeli napraviti jednu otuđenu strukturu. Ja sam uvjeren da je ovo tačno, mislim da nije kraj ove priče", kazao je Mektić.

 

"Milane Tegeltija, predsjedniče, ne govoriš istinu, manipulišeš s narodom, lažeš, nije istina što si rekao u demantu. Pozivam te, imaj odgovornosti, priznaj što se dogodilo i skloni se sa te pozicije i funkcije", dodao je.

 

(N1/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI