saslušani svjedoci

Nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću i ostalima: Čedo Jeličić se vratio u selo Vrtoče i nestao

Hronika 20.05.19, 16:24h

Nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću i ostalima: Čedo Jeličić se vratio u selo Vrtoče i nestao
Sa suprugom i dvoje bolesne djece živjela je u Bihaću do početka rata, nakon čega odlaze u selo Vrtoče kod Bosanskog Petrovca


U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH danas je u Sudu BiH saslušana svjedokinja Mara Jeličić, koja je u ratu ostala bez supruga čije posmrtne ostatke još nije pronašla - piše Oslobodjenje.

 

Sa suprugom i dvoje bolesne djece živjela je u Bihaću do početka rata, nakon čega odlaze u selo Vrtoče kod Bosanskog Petrovca, gdje su imali vikendicu i imanje. U tom selu su bili do augusta 1995. godine kada su odlučili da odu kod njene porodice u Sanski Most.

 

- U Vrtočama su nam ostala invalidska kolica od dvoje djece i suprug Čedo je odlučio da se vrati po njih. S bratom Jovom je krenuo 15. septembra i od tada ih nisam više vidjela. Njihov nestanak je prijavljen Crvenom krstu u Sanskom Mostu, izjavila je svjedokinja, te dodala da su oni prema Vrtočama otišli u automobilu njenog sina za koji je kasnije saznala da je tokom 2006. registrovan u Sanskom Mostu.

 

Svjedokinja se, kaže, u Bihać vratila nekoliko dana nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Srela je advokata Dragana koji joj je rekao da je Čedu vidio na ulazu u Petrovac.

 

- Kazao mi je da je tu bio neki profesor koji mu je govorio da ne ide u Vrtoče, ali je on otišao. Od tada mu se gubi svaki trag, ispričala je svjedokinja.

 

Odbrana je pitala svjedokinju da li je tačno da je tijelo njenog djevera Jove Jovičića razmijenjeno u Sanskom Mostu kada se vršila razmjena tijela 14 pripadnika Vojske RS-a za osam pripadnika Petog korpusa, što je ona potvrdila.

 

Odgovarajući na dalja pitanja odbrane svjedokinja je kazala da njen suprug nije bio vojno angažovan i da je imao radnu obavezu čuvara u motelu u Bosanskom Petrovcu.

 

- Moj suprug nije imao oružje, ustvrdila je Mara Jeličić.

 

Pored Dudakovića u ovom predmetu optuženi su još Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

 

Oni su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općina Bosanki Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela.

 

Atif Dudaković je optužen još i za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) za vrijeme sukoba na području Bihaća i Cazina.

 

Suđenje se nastavlja 17. maja.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI