san svake žene

Snažna, blistava i gusta: Pet vitamina i minerala na kojima će nam kosa biti zahvalna

ŽENA iN 17.05.19, 20:44h

Snažna, blistava i gusta: Pet vitamina i minerala na kojima će nam kosa biti zahvalna
Osim vitamina, minerali igraju važnu ulogu u poboljšanju rasta kose. Jedan je od njih i cink

 

Zdrava i bujna kosa koja se presijava na danjem svjetlu san je svake žene. No rijetki su oni koje krasi takva prekrasna kosa. Realnost je da naša kosa često izgleda tužno i beživotno. Kako bismo se približili svomu cilju ka prekrasnoj kosi, za vas smo izdvojili nekoliko vitamina i minerala koji će vam u tome pomoći.

 

Ovi mali čudotvorci učinit će od nas pravu Matovilku bujne i sjajne kose.

 

Vitamin B

 

Od B1 do B12, ovaj vitamin posjeduje cijeli niz brojeva, a svaki od njih ima svoju funkciju kojom omogućuje da se osjećamo bolje, poletnije i prije svega zdravije. Popularno nazvani B-kompleksom, ovi vitamini daju nam svu potrebnu energiju kako bismo izdržali ritam svakodnevice i to sve učinili sa smiješkom na licu.

 

Nema osobe koja ne zna da su upravo vitamini B-kompleksa neophodni za zdravlje kose, kože i noktiju. On potiče cirkulaciju tjemena, stimulira rast kose te je čini sjajnom i gušćom. Osim toga, mnogi ne znaju da zaustavlja i ćelavost kod muškaraca.

 

Zato je bitno obogatiti prehranu ovim vitaminom, a možemo ga pronaći u namirnicama poput riže, žitarica, jaja, mlijeka, orašastih plodova te u ribi i mesu. Ako pak i dalje nismo sigurni imamo li ga dovoljno, uvijek možemo posegnuti za dodacima prehrane ili pak dio nadoknaditi Jana vitaminima, koji su izvrstan izvor vitamina pa tako i onog B.

 

Biotin

 

Za mnoge gotovo nepoznat, biotin je pripadnik skupine vitamina B koji upravlja brojnim funkcijama važnima za održavanje zdrava načina života, ali i mladolika izgleda. Ovaj vitamin, poznatiji kao vitamin B7, pomaže u apsorpciji masti, ugljikohidrata i proteina, ali u beauty svijetu najcjenjeniji je zbog stvaranja keratina.

 

Biotin igra ključnu ulogu kada je u pitanju zdravlje kose. Jača je i čini gušćom, a njegov izostanak dokazano utječe na istanjivanje kose i njezino ispadanje. Osim toga, ovaj vitamin sprječava izbljeđivanje prirodne boje kose, što znači da ćemo dovoljnim unosom biotina odgoditi ili barem usporiti izbijanje sijedih vlasi na neko vrijeme.

 

Svaka osoba koja nastoji uravnoteženo jesti rijetko će patiti od nedostatka ovog vitamina. Biotin ćemo najčešće naći u karfiolu, lososu, avokadu, ali i u gljivama, rajčici, jajima te orašastim plodovima.

 

Vitamin C


Ovaj snažni antikosidans nužan je u proizvodnji proteina znanoga kao kolagen, koji je neizostavan dio strukture same vlasi. Smanjen unos vitamina C može biti uzrok brojnih problema vezanih za rast kose. Njegov nedostatak može kosu učiniti suhom, a vrhove ispucalima. Kako bismo spriječili ovakva oštećenja kose, bitno je svakodnevno konzumirati dovoljne količine ovog vitamina. Važno je reći da vitamin C pomaže u apsorpciji željeza – minerala koji je nužan za rast kose.

 

Kako je topiv u vodi, vitaminom C ne možemo se predozirati, zato opskrbimo svoj dom citrusima, a hladnjak zelenim povrćem. Oni su bogat izvor ovog hvalevrijednog vitamina koji će nas u trenutku podići. Ne samo da ćemo lakše izdržati ritam na putu ka našim snovima već ćemo pritom i odlično izgledati.

 

Cink

 

Osim vitamina, minerali igraju važnu ulogu u poboljšanju rasta kose. Jedan je od njih i cink. Poznat je kao bitan mikronutrijent koji ne samo da pomaže njezinu rastu već i čini kosu sjajnijom. Sve ljubiteljice prošlogodišnjeg trenda staklene kose ovim će doći na svoje. Ovaj mineral snažan je u borbi protiv UV zraka i zaštiti od sunca, zbog čega ćemo ga često naći u kremama za sunčanje i sprejevima za kosu.

 

Može se pronaći u raznim namirnicama, a najbolji su izvori ovog blagotvornog minerala crveno meso, bučine sjemenke, indijski oraščići te mliječni proizvodi. Kako bismo zadovoljili kvotu dnevnog unosa cinka, sve što zapravo trebamo napraviti jest imati uravnoteženu prehranu.


Magnezij


Magnezija nikad dosta. Za razliku od cinka, koji naše tijelo relativno lako može priskrbiti, magnezij gotovo uvijek moramo nadoknađivati. Blagodati magnezija brojne su, a one manje poznate odnose se i na zdravlje kose. Ovaj svestrani mineral koji se brine za više od 700 metaboličkih funkcija najzaslužniji je za zdravlje folikula, zbog kojih će kosa rasti gušća i kvalitetnija. Za ovaj se mineral vjeruje i da je prirodni sastojak protiv stresa, što znači da je odličan saveznik u borbi protiv ispadanja kose.

 

Kako bismo nadoknadili nedostatak magnezija, svoju prehranu moramo obogatiti zelenim povrćem, od špinata, blitve i kelja do brokule i šparoga. Osim zelenog povrća koje mnogi rado izbjegavaju, dobra vijest za sve ljubitelje slatkog jest da magnezijem obiluju i tamna čokolada te kakao.

 

(Nova studio/ Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI