Foto/ Luksuz i raskoš

Kako susjedi varaju državu: Ovo su najbolji 'socijalni' stanovi u kojima umjesto sirotih Hrvata spavaju bogati turisti!

Hronika 17.05.19, 12:52h

Kako susjedi varaju državu: Ovo su najbolji 'socijalni' stanovi u kojima umjesto sirotih Hrvata spavaju bogati turisti!
Noćenja su, za pet dana, i do nekoliko hiljada kuna, ali svejedno turisti prepoznaju tu njihovu dodatnu vrijednost, tu poticajnu stanogradnju, i bookiraju ih do nekoliko mjeseci unaprijed

 

- Kako neko može ne voljeti ovu državu? Ako nemate apartmane koje biste iznajmljivali turistima, ona će vam velikodušno pomoći - piše Slobodna Dalmacija o Hrvatskoj.

 

- Stoput smo pisali kako su stanove POS-a, subvencionirane stotinama miliona kuna iz džepova nas, poreznih obveznika, pojedinci iskoristili u svrhu najstarijeg turističkog zanata. Umjesto da se, kako je bilo predviđeno, u njih usele posebne kategorije građana kojima je pomoć u kupnji stana prijeko potrebna - navodi Slobodna Dalmacija.

 

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, još prošle godine najavio je za prvo tromjesečje 2019. godine izmjene zakona kojima bi se stalo na kraj "zloporabama POS-ovih stanova".

 

Kao što možete primijetiti, to se nije dogodilo, a internet vrvi elegantno popunjenim apartmanima.

 

- APN će obavljati kontrolu, u kontaktu smo i s Ministarstvom turizma, a u današnje vrijeme online usluga i društvenih mreža, koje se koriste u takvim poslovima, iskustvo je pokazalo da su građani skloni prijavljivanju onih koji zloupotrebljavaju model. Siguran sam da ćemo takvima stati na kraj, a pozitivni utjecaji POS-a i danas su izvanredni - izjavljivao je ministar.

 

Zato smo odlučili sastaviti brošuru s "pet najljepših POS-ovih apartmana" u Dalmaciji po izboru Slobodne Dalmacije.

 

Odmah da kažemo, nije bilo lako.

 

brodarica-split

 

Danima smo listali globalne iznajmljivačke stranice, vijećali, žirirali, zamišljali kako bi izgledalo da smo sada tamo, odmjeravali koliko su daleko od plaže, čak smo i godinu izgradnje uzeli u obzir, a kriteriji su bili i imaju li parking i terasu, kakav je TV program... Sve to, ne bi li vi lakše odlučili koji ćete od POS-ovih apartmana za godišnji odmor rezervirati.


A onda smo vidjeli da vam ova naša lista neće puno značiti - u špici sezone, kroz sedmi i osmi mjesec, svi su zauzeti.


Noćenja su, za pet dana, i do nekoliko hiljada kuna, ali svejedno turisti prepoznaju tu njihovu dodatnu vrijednost, tu poticajnu stanogradnju, i bookiraju ih do nekoliko mjeseci unaprijed.

 

Odlučili smo, kako je i red, da ih barem pogledate. Da se divite uređenju interijera, da se inspirirate za dekoraciju svog doma, možda, ko zna, jednoga dana svog POS-ova stana za iznajmljivanje, a i da razmislite navratiti do njih i izvan sezone, da u doba kad ima praznih kreveta, u stanovima građenim za potrebite i višečlane obitelji, pronađete nešto za sebe.

 

1. Split

 

apartman-lucija

 

Na Brodarici su izgrađena 384 stana, u koja je svečano useljenje bilo u travnju 2007. godine. Impozantne zgrade, dekorirane skulpturama na krovovima, postale su prepoznatljiv simbol tog dijela grada. Unutra je sada na desetke apartmana. Cijena kvadrata prilikom gradnje bila je 907 eura. Država, to jest mi, dali smo poticajnih sredstava 65.461.127 kuna za njihovu izgradnju. Četverozvjezdani apartman "Lucija" izdvojili smo kao najupečatljiviji u kompleksu, iako se ovdje zaista ima što birati. U objektu "Lucija" noćenje od 15. do 22. jula doći će vas skoro sedam hiljada kuna. Kao posebnost apartmana iznajmljivači naglašavaju da se nalazi na samo 1,3 kilometra od Dioklecijanove palače, ističu kuhinju s perilicom posuđa, pećnicom i mikrovalnom, kupaonicu s besplatnim kozmetičkim priborom i sušilom za kosu.


2. Makarska

 

apartman-anda

 

Od dvadesetak apartmana u makarskim stanovima POS-a, od kojih veći imaju prekrasan pogled na more i otoke, zvjezdica od tri do četiri, iz bogate ponude izdvojili smo prostrani apartman "Anda"!

 

Noćenje od 10. do 17. jula koštalo bi vas 6112 kuna, da nije već rezervirano. Apartman uključuje terasu gdje možete uživati u jutarnjoj kavi, TV ravnog zaslona, kuhinju s perilicom posuđa, u prizemlju je besplatan parking i dječje igralište, a smještaj je na samo kilometar i pol udaljen od makarske rive. Minimalna duljina boravka u ovom objektu je pet noćenja. Moderan dizajn, mnogo svjetla i kvadrata prednost su ovog ugodnog smještaja. Cijene noćenja u ostalim makarskim stanovima POS-a sežu i do 200 eura.

 


3. Šibenik

 

apartman-sibenik

 

Na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 23 i 25, na Šubićevcu u Šibeniku nalazi se čitavo naselje POS-ovih stanova, njih na stotine. Izdvojili smo, po našem skromnom mišljenju, najljepši. Zove se apartman "La Vie". A i cjenovno je prihvatljiv. Noćenje bi vas, prema podacima s Airbnba, došlo tek oko 80 eura za jednu večer. S obzirom na visoku tehnološku opremljenost i frapantan pogled koji puca na pročelje druge POS-ove zgrade, zaista se isplati.

 

Naravno, smještaj uključuje terasu, veliku kuhinju, ogromni dnevni boravak, sobe decentno uređene s, kako piše po oglasima, "ortopedskim madracima". Jednostavno, fantastično.


4. Split

 

apartman-split

 

Iz bogate ponude turističkog kompleksa POS-Kila, teškom mukom izdvojili smo najljepši. Riječ je o dvosobnom "Sky apartmanu", decentno uređenom, također s terasom odakle puca pogled na čitavo gradsko groblje.

 

Mi, porezni obveznici, preko poticajnih sredstava Republike Hrvatske za izgradnju ovih divnih apartmana utukli smo 37.487.799 kuna pa je i red bio da budu na najvišem nivou. "Sky apartman" od toga ne odskače. Goste dočekuje osvijetljenih 70 metara kvadratnih, modernih linija. I ovdje je čitava sezona već popunjena, iako je cijena noćenja za vrijeme od, recimo, 20. do 25. jula, prema podacima s internetske stranice Booking.com, skromnih šest hiljada kuna. Ali ne brinite se, daleko od toga da je ovo jedini apartman POS-a na Kili.

 

5. Mali Lošinj

 

apartman-mali-losinj

 

Stanovi POS-a u Malom Lošinju nalaze se na adresama Creska 21A i 21B. Ondje smo naišli na elegantni apartman "Dora". Ukupno je izgrađeno 20 stanova. Država je dala skoro dva milijuna kuna poticajnih sredstava. Cijena noćenja za turiste u ovo doba godine iznosi oko 700 kuna za četiri osobe.

 

Objekt "Dora" sadrži terasu s pogledom na more, a udaljen je oko 2,1 km od Muzeja Apoksiomena. Apartman je izgrađen 2017. godine i nalazi se na 200 metara od utvrde Kaštel. Smještaj obuhvaća spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju s blagovaonicom.

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI