Ispovijesti prijateljice osumnjičene za ubistvo

'Smiljana je plakala kao kišna godina mjesec dana prije otkrića Jasmininog leša, a tek danas mi jedan detalj bode oči'

Hronika 17.05.19, 08:28h

'Smiljana je plakala kao kišna godina mjesec dana prije otkrića Jasmininog leša, a tek danas mi jedan detalj bode oči'
Osim što im je svima Smiljana govorila da je čeka operacija kičme u Zagrebu na koju je trebala krajem prošle godine, no istu je odgodila po preporuci anesteziologa, tokom jednog natjecanja u nogometu u zagrebačkoj Odri, Srnec se srušila na cesti

 

Izvor: Jutarnji.hr


Od februara2019. definitivno nije lako prezivati se Srnec. Mišljenja su to mještana Palovca i okolice te susjeda, prijatelja i poznanika Srnecovih i Dominićevih s kojima smo pričali. Ono što “bode” u oči su tvrdnje nekolicine njih da je Smiljana Srnec, unazad deset godina koliko je poznaju, nekima govorila da je “kći jedinica”. Otprilike mjesec dana prije stravičnog otkrića škrinje u porodičnoj kući Srnecovih u Palovcu u kojoj je, pretpostavlja se 2000. skriveno mrtvo tijelo ubijene Jasmine Dominić, njena sestra Smiljana Srnec otvorila je dušu dobrim prijateljima.

 

- Našle smo se na kafi početkom godine dok su nam kćerkice bile na nogometnom treningu. Smiljana je plakala kao kišna godina rekavši da je mama Kata, koja je pred umirovljenjem i koja se vraća iz Njemačke u Palovec, maltretira i tjera na ulicu. Sve je navodno kulminiralo oko Božića kad im je došla u posjetu ili kad ju je zvala, ne sjećam se tačno. Zbog toga je Smilja bila neutješna jer njena mama navodno zeta ne podnosi. Suosjećala sam zbog te situacije s njom. Da je u pitanju svekrva s kojom se ne slaže, još bih mogla razumjeti, ali majka... Pa sam Smilju instinktivno pitala je li kćer jedinka? Znate što mi je rekla? 'Da, jesam. Jedinka sam.' Kad je isplivala u javnost užasna priča o škrinji, doznali smo da je imala sestru koju je očito prekrižila iz nekog razloga. No, mrtve se ne briše. I oni se broje, o njima se govori u perfektu, s poštovanjem - priča za Jutarnji list jedna od prijateljica uhapšene Smiljane Srnec.

 

Osumnjičena za uijstvo svoje sestre Jasmine prije 19 godina pričala je još prijateljima, otkrivaju za Jutarnji list, da kad “mama Kata dođe iz Njemačke, njoj i djeci prvo kuha, pa tek onda Smiljin suprug Ivica smije jesti”.

 

- Stvarno zvuči suludo da je čovjek koji praktički jedini privređuje u toj kući, omražen i da, kako mi je rekla Smiljana, jede zadnji dok im je njena mama u posjeti. Majka joj je navodno zaprijetila da do 1. jula moraju iseliti iz kuće jer da je ona želi prodati i njoj dati njen dio da više s njima nema posla. Smiljana joj je, kako mi je rekla, ponudila da ona i muž otkupe kuću od majke, ali ona to ne želi čuti. Kukala je da gleda oglase, traži smještaj, da je na sto muka, da muž traži posao po Austriji ne bi li si povećali prihode. Smiljana se čak pojadala da je njena najstarija kćer, koja inače radi skoro dvije godine u jednom staračkom domu, ali je na bolovanju već godinu i pol, s njom zahladila odnose, a s bakom pojačala kontakte - kaže nam još Smiljanina poznanica. Ni sama više ne zna u što da vjeruje od svega što joj je ikad, tokom njihova poznanstva, Srnec ispričala.

 

Prisjetila se, međutim, i jedne neobične epizode. Osim što im je svima Smiljana govorila da je čeka operacija kičme u Zagrebu na koju je trebala krajem prošle godine, no istu je odgodila po preporuci anesteziologa, tokom jednog natjecanja u nogometu u zagrebačkoj Odri, Srnec se srušila na cesti.

 

- Hodalo nas je više ulicom, u grupicama. Bili smo s djecom, Smiljana je zastala iza. Najednom se srušila na pješačkom. Svi smo joj pritrčali u pomoć. I neki prolaznici. Zvala se Hitna. Ona je odjednom otvorila oči i rekla: 'Dobro mi je, bude mi dobro. Znam što mi je. Nije prvi put'. Dolazak Hitne smo otkazali, a ona se digla, otišla u kafić, naručila kafu i nastavila pušiti. Mi smo se svi prepali, no ne i ona. Kuću u kojoj je nađena škrinja, inače, nije doživljavala štićenom utvrdom. Nas prijatelje je zvala na kafu, a na škrinju niko nije obraćao nikad pažnju - zaključuje poznanica osumnjičene.

 

Drugi Smiljanin prijatelj uvjerava nas da je “najteže biti zet Srnecovih”. O Davidu Balentu ima samo riječi hvale, ali mišljenja je “da mu je suživot u onakvom okruženju svojevrsna omča oko vrata zbog koje će doživotno biti obilježen kao nalaznik trupla u škrinji”.

 

- Mora da je između njega i najstarije kćeri Smiljane najveća ljubav ikad ispričana. Za njega vrijedi ona poslovica da je ljubav slijepa, jer teško da bi inače mladu osobu iko mogao više zadržati u toj kući nakon onakvog pronalaska. Samo da znate, Smiljaninu kćer uopće ne poznajem iako smo frendovi na Facebooku - zaključuje poznanik Srnecovih.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI