Horor se otkrio kada je leš pronađen u zamrzivaču

Slomila se u policiji, pa zašutjela: Zašto je tri godine nakon nestanka kćerke Jasmine otac nasrnuo na Smiljanu?

Hronika 15.05.19, 10:13h

Slomila se u policiji, pa zašutjela: Zašto je tri godine nakon nestanka kćerke Jasmine otac nasrnuo na Smiljanu?
Neformalno priznanje Smiljane Srnec da je ubila sestru Jasminu Dominić tužiteljstvo ne smije koristiti. U srijedu će odlučiti hoće li joj se produžiti istražni zatvor za još tri mjeseca

 

Smiljana Srnec (45), okrivljena da je tokom ljeta 2000. u porodičnoj kući u Palovcu ubila mlađu sestru Jasminu Dominić (23) udarajući je po glavi tupo-tvrdim predmetom, gotovo tri mjeseca je iza rešetaka varaždinskog zatvora.

 

Istražni zatvor joj je 20. februara zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od počinjenja novoga kaznenog djela odredila sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu.

 

Sutkinja istrage danas odlučuje o zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu da se Smiljani produži istražni zatvor za još tri mjeseca.

 

Šest mjeseci maksimalno je koliko prema Zakonu o kaznenom postupku mogu držati okrivljenika do podizanja optužnice. Sud može prihvatiti zahtjev tužiteljstva i odrediti još tri mjeseca istražnog zatvora, može skratiti to vrijeme i odrediti mjesec odnosno dva mjeseca, koliko smatraju opravdanim, ili pustiti okrivljenicu na slobodu.


Slomila se u policiji pa zašutjela

 

Kako neslužbeno doznaje portal 24sata.hr, dozvolu da je posjete u varaždinskom zatvoru dosad su tražili svi ispitani članovi porodice. Uz supruga Ivicu i najstariju kćer Katarinu, dozvolu za posjet dobila je i njena majka Katarina, zaručnik najstarije kćeri David Balent te dvije mlađe kćeri.

 

Policijska i državnoodvjetnička istraga nad pritvorenicom traje. Saslušavaju se svjedoci iz kruga što bliže što dalje familije, susjeda i svih onih koji bi mogli dati bilo kakav relevantan iskaz koji bi osumnjičenu Smiljanu povezao s ubistvom njene sestre Jasmine. Tužiteljstvo će gotovo sigurno, ako već nisu, zatražiti provođenje psihijatrijskog vještačenja Smiljane kako bi se utvrdilo njena ubrojivost u vrijeme ubistva.

 

Kako doznaje portal 24sata.hr, istražitelji, osim šturog Smiljanina priznanja da je “zatukla” sestru danog u neformalnom razgovoru policiji istu večer kad je uhapšena, drugog pravog dokaza da je upravo ona ubica zapravo i nemaju. Vjerovatno je iz tih razloga Smiljanin advokat Krešimir Golubić u žalbenom postupku na istražni zatvor i istragu, pokušao to neformalno priznanje zajedno s drugim službenim bilješkama policije izdvojiti iz spisa.

 

Na tijelu je bio kare iz 2002.

 

Podsjetimo, Jasmina Dominić je nestala negdje u augustu 2000. godine. Tek pet godina kasnije, 16. augusta 2005. Jasminin nestanak prijavljuju policiji u Čakovcu.

 

U subotu 16. februara, čak 19 godina kasnije, njeno tijelo u zamrzivaču našao je zaručnik Smiljanine najstarije kćeri. Preko tijela zamotanog u najlon bili su pobacani komadi mesa, među njima i svinjski kare iz 2002. godine.

 

Smiljanu je pokojni otac udario šakom u glavu

 

Jasminin otac Martin Dominić, zvani Fred, u mjestu omiljeni nogometaš NK Dinama iz Palovca, uvijek se nadao da će se ona odnekud vratiti.

 

Pokosila ga je teška bolest prije bilo kakve vijesti o nestaloj mu kćeri. Mještani kažu da su Dominići i Srneci oduvijek bili pomalo zatvorena porodica. Da je među njihova četiri zida bilo problema, kazuje i slučaj s kraja novembra 2003. godine, dvije godine prije negoli je uopće prijavljen Jasminin nestanak. Te noći, malo poslije dva sata, sad pritvorena Smiljana policiji u Čakovcu dojavila je da je otac Martin napada. Napio se u obližnjem kafiću, došao kući i lupanjem po vratima probudio sve ukućane.

 

Odmah je nasrnuo na kćer Smiljanu, zbog nečeg što je čuo u kafiću. Nije birao lijepe riječi za nju, a u jednom trenutku udario ju je šakom u glavu. Policija ga je ubrzo odvela kako bi spriječila njegovo nasilje u kući. Pustili su ga kasno poslijepodne istog dana tek nakon što se otrijeznio.

 

Zbog nasilja u porodici Smiljanin i Jasminin otac Martin tad je zaradio prekršajnu prijavu. Temeljem te prijave 2004. godine osuđen je zbog nasilja u porodici. Presuda je donesena 18. maja 2004. i postala je pravomoćna 4. juna iste godine. Spis je uništen, pa drugi detalji nisu poznati.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI