VIDEO/ Doputovali na samit u Tiranu

Protesti u Albaniji protiv Vučića i Dodika: Jedna osoba privedena, građani izašli sa transparentima

Front 08.05.19, 20:25h

Protesti u Albaniji protiv Vučića i Dodika: Jedna osoba privedena, građani izašli sa transparentima
Ovo je slobodna zemlja, svako ima pravo da protestuje i da zagovora sve što smatra ispravnim, ali ovaj samit organizuje predsjednik i kao svoje goste ima predsjednika Srbije i člana Predsjedništva BiH i oni su dobrodošli, rekao je Rama

 

Grupa građana okupila se večeras u blizni zgrade predsjednika Albanije kako bi izrazili svoje negodovanje zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u Tiranu na samit zapadnobalkanske šestorke u okviru procesa Brdo-Brioni.

 

Kako se može vidjeti na snimcima N1 televizije, jedna osoba je privedena.

 

Na transparentima su se mogle pročitati poruke da Dodik i Vučić nisu poželjni u Albaniji, ali i parole o Srebrenici.

 

Albanski premijer Edi Rama rekao je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobrodošli u Tiranu na samit zapadnobalkanske šestorke u okviru procesa Brdo-Brioni.

 

Rama je, komentarišući zahtjev albanskog radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje" da proglasi nepoželjnim osobama Vučića i Dodika, za TV "Pink" rekao da je "Albanija slobodna zemlja", ali i da su gosti dobrodošli.

 

"Ovo je slobodna zemlja, svako ima pravo da protestuje i da zagovora sve što smatra ispravnim, ali ovaj samit organizuje predsjednik i kao svoje goste ima predsjednika Srbije i člana Predsjedništva BiH i oni su dobrodošli", rekao je Rama.

 

On je podsjetio da Albanija ima u Ustavu paraf, koji glasi da je "Albanija kuća Albanca, kuća Boga i kuća gostiju".

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo - Brijuni procesa u Tirani danas i sutra.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI