Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD

Susret lidera zemalja zapadnog Balkana danas u Sarajevu

Front 08.05.19, 07:56h

Susret lidera zemalja zapadnog Balkana danas u Sarajevu
Pored do sada postignutih rezultata, postojećih izazova, te planova za naredni period, lideri zemalja zapadnog Balkana će se uključiti i u raspravu o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju

 

"Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" fokus je Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas u Sarajevu. 

 

S obzirom na to da je upravo regionalna suradnja ključna za ekonomski napredak i stabilnost regiona, glavni grad Bosne i Hercegovine će, tim povodom, ugostiti i lidere zemalja zapadnog Balkan. 

 

O ključnim temama za regiju danas će diskutovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u tom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

 

Pored do sada postignutih rezultata, postojećih izazova, te planova za naredni period, lideri zemalja zapadnog Balkana će se uključiti i u raspravu o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju. 

 

Sastanak će biti praćen interaktivnim panelom, odnosno prezentacijama ministara na temu investicionih potencijala svake od tih zemalja. Kroz pitanja i odgovore, omogućena je i neformalna diskusija sa svim prisutnima, koja će stranoj publici osigurati kompletnije razumijevanje cjelokupne regije zapadnog Balkana. 

 

Bosna i Hercegovina će tokom tri dana ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI