Završen Evropski Judo kup za seniore i seniorke

Bh. džudistima pet medalja, Crnogorci najuspješnija nacija

Sport 06.05.19, 08:11h

Bh. džudistima pet medalja, Crnogorci najuspješnija nacija
Bosna i Hercegovina je osvojila jedno srebro i četiri bronze, a sigurno da bi broj medalja bio veći da su nastupili Larisa Cerić i Harun Sadiković, koje su spriječile povrede

 

Podjelom medalja u kategoriji džudistkinja do 63 kilograma juče je spuštena zavjesa na još jedan Evropski Judo kup za seniore i seniorke koji je po 14. put izuzetno uspješno organizovao Džudo savez Bosne i Hercegovine.

 

Judo kup je počeo prekjučer u dvorani KSC "Sabit Hadžić" na Ilidži.

 

Upravo se u konkurenciji džudistkinja do 63 kilograma bronzom okitila bh. reprezentativka Anđela Samardžić koja je u borbi za treće mjesto savladala Crnogorku Mirjanu Milić - saopćeno je iz Džudo saveza BiH.

 

Bronza je pripala i Slovenki Zarji Tavčar, dok je Švicarka Carina Hildebrand u finalu porazila Chiaru Cacchione iz Italije.

 

Prvo zlato Rusiji na 14. izdanju Evropskog Judo kupa donijela je Elizaveta Stepanova koja je u finalu kategorije do 48 kilograma savladala Saru Matijević iz Hrvatske.

 

Bronzana odličja su osvojile Priscilla Morand (Mauricijus) i Ivana Nikolić (Crna Gora), a u mečevima za treće mjesto bile su bolje od bh. predstavnica Ane Marije Brkić i Monike Zadro.

 

Mađarka Emoke Knetig trijumfovala je u konkurenciji do 52 kilograma, nakon što je bila bolja od reprezentativke Švicarske Tamare Silve, dok je Ines Beischmit pobjedom nad Hrvaticom Tenom Sikić Njemačkoj donijela drugo zlato.

 

Medalje u kategoriji do 60 kilograma za džudiste otišle su u Sloveniju i Izrael. Najsjajnije odličje pripalo je Matjažu Trbovcu koji je u finalu savladao Izraelca Alona Aharona, a bronze su pripale Noamu Leibi i Davidu Starkelu.

 

Jedinu zlatnu medalju za Srbiju osvojio je Denis Jurakić u kategoriji do 66 kilograma. Srbijanski reprezentativac je vjerovatno najspektakularnijim bacanjem na ovogodišnjem Evropskom Judo kupu savladao Izraelca Omera Shaimana, dok su dvije bronze otišle u Finsku.

 

Zahvaljujući Lashi Lomidzeu druga zlatna medalja je pripala Rusiji, i to u konkurenciji džudista do 73 kilograma.

 

Nauspješnija nacija 14. Evropskog Judo kupa je Crna Gora s tri zlata, jednim srebrom i jednom bronzom. Druga je Mađarska s tri zlata i tri bronze, dok je treća Njemačka s po dva zlata, dva srebra i dvije bronze. Bosna i Hercegovina je osvojila jedno srebro i četiri bronze, a sigurno da bi broj medalja bio veći da su nastupili Larisa Cerić i Harun Sadiković, koje su spriječile povrede.

 

I ovoga puta je Džudo savez BiH dobio visoke ocjene od Evropske judo unije za organizaciju Evropskog Judo kupa - navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI