kao poveznica stvaralačkog svijeta

U Ateljeu Figure u Sarajevu održan koncert 'Violin dame + Notre Dame'

Kultura 04.05.19, 21:45h

U Ateljeu Figure u Sarajevu održan koncert 'Violin dame + Notre Dame'
Održavanje koncerta koji predstavlja nastavak ranije uspješne saradnje koincidira sa stradanjem pariškog simbola - katedrale Notre Dam u nedavnom požaru i na simboličnom planu predstavlja svojevrsnu poveznicu koja je na svojevrstan način obilježila cijeli stvaralački svijet


 

U Ateljeu Figure u Sarajevu, kultnom mjestu promocije različitih kulturnih sadržaja, večeras je održan koncert pod nazivom ‘Violin Dame+Notre Dame’. 


Na programu nesvakidašnjeg događaja bila su djela Brahmsa, Sibeliusa, Beethovena, Saint-Saensa i Debussya


Nastupile su violinistkinje Lorena Milina iz Dubrovnika, viša asistentica na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, Anamarija Marić iz Viteza, članica Sarajevske filharmonije, za klavirom Dženana Hadžić iz Sarajeva, umjetnička saradnica na sarajevskoj Akademiji i mladi Ilan Huart  koji se školuje  i svira klavir i violinu i komponuje u Parizu gdje živi s majkom istaknutom violinisticom Violetom Smailović – Huart, koja predaje na Konzervatoriju u francuskoj prijestonici.  

Kako su Feni kazali violinistkinja Violeta Smailović – Huart i domaćin događaja u Figurama, reditelj Slaviša Mašić, održavanje koncerta koji predstavlja nastavak ranije uspješne saradnje koincidira sa stradanjem pariškog simbola - katedrale Notre Dam u nedavnom požaru i na simboličnom planu predstavlja svojevrsnu poveznicu koja je na svojevrstan način obilježila cijeli stvaralački svijet.     


Kazali su kako je gorio jedan od simbola umjetnosti i jedan od najznamenitijih simbola Pariza, arhitektonski dragulj neprocjenjive vrijednosti i remek djelo gotičke arhitekture iz 12. stoljeća. 


Lorena i Anamarija uspješne su i nagrađivane violinistce a usavršavaju sviranje u Parizu, u čemu im pomaže Violeta Smailović Huart, a savršenstvu ih uči na prestižnom Konzervatoriju u ulici u kojoj se nalazi i znamenita pariška katedrala.  


Večerašnji koncert, kako je to scenarista Slaviša Mašić rekao, je šetnja po uspomenama do Ateljea Figura na majski, praznični način u kojem "figura Violeta Smailović sve konce i žice vuče, a treba spomenuti Udruženje Muzica ad Hominem, što je bilo geslo njenog oca, pedagoga i kompozitora Avde Smailovića.

 

- I skoro da sve liči zaključanom Festivalu 'Muzika na žici'kaže Mašić. 


Međunarodno priznata violinistkinja i violinska pedagogonja Violeta Smailović Huart pokrenula je 2011. godine  Festival "Muzika na žici" pod geslom "Musica ad hominem" - Muzika čovjeku. Poslednji sedmi Festival održan je 2017. godine, nakon čega je objavljeno da se festival gasi. 

 

(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI