mali čovjek iz male zemlje sa velikim snovima

Ko je milijarder koji stiže u Sarajevo: Bogataš sa Forbesove liste nije studirao na skupim univerzitetima, a obogatio se na...

Biznis Klub 04.05.19, 16:06h

Ko je milijarder koji stiže u Sarajevo: Bogataš sa Forbesove liste nije studirao na skupim univerzitetima, a obogatio se na...
Čodri nije iz bogate porodice i nije studirao na skupim univerzitetima. Uspio je sam i za sebe voli da kaže da je “mali čovjek iz male zemlje sa velikim snovima”. Zato ga često zovu da bude inspirativan i motivacioni govornik

 


Vijest koju smo objavili prije nekoliko dana da će prvi nepalski milijarder Binod Čodri (Chaudhary) posjetiti Sarajevo 10. maja, izazvala je mnogo pažnje u javnosti.


Ova informacija naročito je interesantna ako se zna da ovaj bogataš sa Forbesove liste već snažno investira u naš region, te da je zainteresovan i za proširenje poslovanja.


Osim što ima veliku fabriku u Srbiji, više puta je obilazio Crnu Goru gdje je razmatrao mogućnosti investiranja, piše BiznisInfo.


U BiH dolazi kako bi na Univerzitetu u Sarajevu održao predavanje studentima, koji će imati priliku čuti inspirativnu priču prvog nepalskog milijardera o snovima, borbi i uspjehu.


Naime, osim što je uspješni biznismen, on je i autor knjige, zapravo inspirativne autobiografije „Making it big“. Knjiga je do sada objavljena na više jezika, a promocije su održane u cijeloj Aziji, u Americi, te Britaniji. U Srbiji i Crnoj Gori knjiga je objavljena pod naslovom „Osvajanje vrhova“, a očekuje se izdanje ove knjige i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


S obzirom na njegov interes za naš region (koji on vidi kao vrata Evrope), te na kapital kojim raspolaže, nema sumnje da bi se njegova posjeta mogla iskoristiti za predstavljanje potencijala BiH za moguće investiranje.


Čodri nije iz bogate porodice i nije studirao na skupim univerzitetima. Uspio je sam i za sebe voli da kaže da je “mali čovjek iz male zemlje sa velikim snovima”.  Zato ga često zovu da bude inspirativan i motivacioni govornik.


Investicije u regionu


Čodri je investicijski najsnažnije prisutan u Srbiji, gdje ima fabriku nudli u Rumi koja zapošljava stotine radnika i odakle se proizvodi izvoze širom svijeta.


On je prošle godine više puta posjećivao Srbiju i kazao je da razmatra i investicije u drugim oblastima u toj državi, od bankarskog sektora do turizma.


Osim toga, Čodri je prošle godine u više navrata posjetio Crnu Goru, gdje je već zvanično pokazao interesovanje za investiranje, posebno u oblast hotelijerstva, i gdje je održavao sastanke sa tamošnjim poslovnim ljudima.


Ko je Binod Čodri


Čodri je prvi nepalski milijarder na Forbesovoj listi milijardera, na kojoj se nalazi od 2013. godine.


Vlasnik je i predsjednik kompanije CG Corp Global, multinacionalnog konglomerata od 122 kompanije na pet kontinenata i sa 76 uglednih brandova na globalnom tržištu.   


Međunarodni ugled u industriji robe široke potrošnje ostvario je kao čovjek koji stoji iza Wai Wai nudli, najčuvenijeg branda Chaudhary grupe.


Njegovi poslovni interesi usmjereni su i na oblast elektronike, hotelijerstva, infrastrukture, obrazovanja, telekomunikacija i nekretnina.


Chaudharyja smatraju jednim od najvećih filantropa današnjice. Zapažena su njegova ulaganja u obrazovanje i osnaživanje žena, a 2015. godine našao se na naslovnoj strani Forbes Asia kao jedan od 40 “outstanding givers in the world” jer je milione uložio u obnovu zemlje i gradnju kuća, poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal.


Savjeti za uspjeh


Čodri je, kako smo rekli, sve u životu stekao sam, a mnogo toga je podijelio s drugima. Stoga njegovi savjeti mogu i drugima otvoriti vidike, a možete ih pročitati ovdje.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI