reagovao na komšićevu izjavu

Dodik: Javna je tajna da bi političari iz Sarajeva sutra priznali Kosovo da im nije veta RS

Front 29.04.19, 18:37h

Dodik: Javna je tajna da bi političari iz Sarajeva sutra priznali Kosovo da im nije veta RS
On je pozvao predstavnike političkih stranaka iz Sarajeva da, ako su zaista za poštivanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srbijanska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je politika dvostrukih standarda izvor destabilizacije regiona, bilo da dolazi od evropskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH. 

 

- Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u RS - naglasio je Dodik.

 

On je pozvao predstavnike političkih stranaka iz Sarajeva da, ako su zaista za poštivanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srbijanska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

 

- Na taj način smirili bi duhove u BiH. Javna je tajna da bi oni, koliko sutra, priznali nezavisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz RS. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regionu govore - rekao je Dodik, komentirajući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da nema nikakve analogije između BiH i Kosova.

 

Komšić je izjavio da je politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, izvor destabilizacije zapadnog Balkana, ali i povratak na retrogradne politike i ideologije životnog prostora nacija.

 

- Neće biti nikakvih razgovora ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH niti će bilo ko svoje gubitke kompenzirati na BiH - rekao je ranije Komšić.

 

(Srna/Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI