Predsjednik SDA o formiranju Vijeća ministara BiH

Izetbegović je 'široke ruke': Otkrio kako će SDA, DF i SBB podijeliti ministarske fotelje

Front 27.04.19, 20:38h

Izetbegović je 'široke ruke': Otkrio kako će SDA, DF i SBB podijeliti ministarske fotelje
Govoreći o podjeli resora, naveo je da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima pripadaju po tri mjesta u Vijeću ministara BiH, a jedna pozicija bit će za pripadnika Ostalih koja će biti nestranačka osoba

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je u subotu kako bi SDA trebala dobiti Ministarstvo vanjskih poslova dok bi druga dva resora, koja idu Bošnjacima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, mogla pripasti Demokratskoj fronti (DF) i Savezu za bolju budućnost (SBB).

 

Izetbegović napominje da će Demokratska fronta (DF) biti dio parlamentarne većine, izražavajući nadu da će to biti slučaj i kada je u pitanju Savez za bolju budućnost (SBB).

 

Govoreći o podjeli resora, naveo je da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima pripadaju po tri mjesta u Vijeću ministara BiH, a jedna pozicija bit će za pripadnika Ostalih koja će biti nestranačka osoba.

 

"Bolje je podijeliti ta tri resora između SDA, DF-a i SBB-a nego to uzeti samo za SDA. Uzet ćemo sigurno Ministarstvo vanjskih poslova, jer želimo braniti imidž BiH, DF će vjerovatno uzeti Ministarstvo odbrane, a moguće da će SBB uzeti Ministarstvo sigurnosti, što je stvar pregovora", najavio je Izetbegović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI