Damir Arnaut traži očitovanje nadležne ministrice

Kako je govorila Enra Suljić: Šta će dvije lezbejke odgojiti, nego lezbejku. I na kraju ona će počiniti incest...

Hronika 26.04.19, 19:35h

Kako je govorila Enra Suljić: Šta će dvije lezbejke odgojiti, nego lezbejku. I na kraju ona će počiniti incest...
S obzirom da se radi o izjavama kojima nije mjesto u demokratskim društvima u 21. vijeku, a koje pri tom dolaze od osobe koja trenutno rukovodi naučno istraživačkim radom najvećeg univerzitetskog medicinskog centra u BiH, neophodno je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odgovori na pitanja da li je preduzelo bilo kakve mjere iz svoje nadležnosti, odnosno da li to planira uraditi

 

- S obzirom da još od 30.01.2019. godine -- uz brojne naknadne urgencije -- bezuspješno pokušavam dobiti odgovore od ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH na svoja poslanička pitanja, a vezano za izjave aktuelne direktorice Instituta za naučno istraživački rad KCUS Enre Suljić, i putem medija urgiram dostavu odgovora na ta pitanja - saopštio je Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarna skupština BiH.

 

O čemu je tačno riječ Arnaut je pojasnio u nastavku:

 

- Konkretno, direktorica Suljić je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanja novinara odgovorila:

 

„Kad smo kod tih i takvih devijacija, u svijetu je sve više u porastu i broj istospolnih brakova?


- To jesu devijacije. Međutim, ono što se zove bolest zvanična američka neuropsihijatrija klasifikuje seksualnom orijentacijom. Kada sam ja bila student, a nije to tako davno, homoseksualizam je bila bolest. To više nije. A, zašto nije? Zato što knjige pišu ljudi koji su isto tako istospolne orijentacije. Filmsku industriju isto drže takvi ljudi. Još kada guverner i oni koji su na visokim političkim pozicijama zagovaraju istospolne brakove, zagovaraju usvajanje djece, onda slika nije baš sjajna. I, onda se sve to poremeti.

 

Nažalost, sada je to i zakonski omogućeno. Nedavno je dozvoljeno u Francuskoj da dvije žene u braku mogu usvojiti dijete?


- A, šta će dvije lezbejke odgojiti, nego lezbejku. I na kraju ona će počiniti incest, jer to nije uopće krvna veza. No, srećom ova naša sredina iz koje potičemo se još uvijek drži svojih strogih normi.“, citirao je Arnaut odgovore Enre Suljić.


- S obzirom da se radi o izjavama kojima nije mjesto u demokratskim društvima u 21. vijeku, a koje pri tom dolaze od osobe koja trenutno rukovodi naučno istraživačkim radom najvećeg univerzitetskog medicinskog centra u BiH, neophodno je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odgovori na pitanja da li je preduzelo bilo kakve mjere iz svoje nadležnosti, odnosno da li to planira uraditi - zaključuje Arnaut, te dodaje da je on, iako Predstavnički dom PS BiH nije održao niti jednu sjednicu već gotovo pet mjeseci, u tom periodu dostavio jedan prijedlog zakona (smanjenje otpremnina), postavio 87 poslaničkih pitanja, te uputio četiri inicijative. Kako navodi, na većinu poslaničkih pitanja još nije dobio odgovore, a zakon i inicijative čekaju na predsjedavajuću Borjanu Krišto da sazove sjednicu Doma, navedeno je u saopštenju Damira Arnauta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI