foto/ svojim čudesnim kistom osvaja cijeli svijet

Denis Avdić (14) iz Jablanice dokaz je koliko talenta i ljepote ima u ovoj zemlji: Njegove slike će vas fascinirati!

Kultura 26.04.19, 10:55h

Denis Avdić (14) iz Jablanice dokaz je koliko talenta i ljepote ima u ovoj zemlji: Njegove slike će vas fascinirati!
Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da rizikuju sopstvene živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili - kazao je Denis

 

Rad Denisa Avdića, učenika iz Jablanice (14), kojim je predstavio multikulturalnost i ljepotu tradicije naše zemlje prije dvije godine je pobijedio u Azerbejdžanu (Baku), a nakon toga je uslijedio prošlogodišnji uspjeh u New Yorku, gdje je osvojio zlatnu medalju u konkurenciji od 6000 radova, i to je nešto o čemu su svi mediji izvještavali.

 

Više fotografija i pojedinosti možete doznati na linku ovdje

 

Glavna nagrada, pored medalje i plakete je i stub mira, koji se dodjeljuje onima koji daju svoj doprinos širenju ideja o miru- piše Mreža za izgradnju mira.

 

denis-avdic-slika

 

Stub mira će biti postavljen u toku svečane ceremonije u Denisovoj školi, 30.04. 2019. godine. Stub mira je već postavljen u više od 180 zemalja svijeta, pored piramida u Egiptu, Pentagonu, sjedištu UN-a, na Mont Everestu. Osim toga, posebna čast je i certifikat kojim se potvrđuje da je u Denisovu čast na afričkom kontinentu posađeno 10 stabala. 

 

denis-avdic

 

No Denis ni tu nije stao. Naslikao je ”Priču o Bosni” koja je na prestižnom UNESCO-ovom takmičenju u martu ove godine Francuskoj na kojem je bilo prijavljeno 2.600 radova iz 68 zemalja osvojila treće mjesto. “To je priča o mojoj zemlji, o hrabrosti, ponosu i prijateljstvu. Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da rizikuju sopstvene živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili.

 

denis-avdic-hagada

 

Povelja Kulina bana je simbol bosanske državnosti iz 12. stoljeća. Tragovi prošlosti uklesani u kamenu, bosanski stećci, govore nam o životu naših predaka sa podignutom desnom rukom, simbolom prijateljstva. Stari most u Mostaru predstavlja simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezujući ljude. Bosanski ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne, je simbol moje zemlje i danas, i simbol bosanske budućnosti.”

 

Više fotografija pogledajte na linku ovdje

 

I kao šlag na tortu, prije nekoliko dana Denis je na takmičenju koje je organizirao Mizyal Gallery and Museum Gaziantep u Turskoj u konkurenciji od 5.800 radova iz 25 zemalja osvojio zlatnu medalju, u kategoriji 13-19 godina. Izabrao je temu ''Tradicija, kultura i prirodne ljepote moje zemlje''. Predstavio je spoj kulture i tradicije svih naših naroda na jednom mjestu, kao i prirodne ljepote, od Mostara i Blagaja, preko Ramskog jezera, pješčanih piramida u Foči, do vodopada u Jajcu. Dimenzije rada su bile ograničene, 25cmx35cm, tako da je na tako malom prostoru stalo dosta ljepote koje nekada nismo ni svjesni.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI