Konaković upozorava da će to dovesti do lančanih poskupljenja

Narod i Pravda reagovao: BH-Gas pljačka građane Sarajeva, tražimo povlačenje odluke o poskupljenju plina

Front 25.04.19, 14:46h

Narod i Pravda reagovao: BH-Gas pljačka građane Sarajeva, tražimo povlačenje odluke o poskupljenju plina
Konaković podsjeća da će tako drastično povećanje cijene plina dovesti do lančanih poskupljenja grijanja u Kantonu Sarajevo, ali i drugih životnih namirnica

 

Povodom odluke Vlade Federacije BiH da odobri BH-Gasu povećanje cijene plina, iz Naroda i Pravde istuču kako se radi o udaru na, prvenstveno, građane Kantona Sarajevo koji su najveći potrošači prirodnog plina u BiH. 

 

„Nažalost, Vlada Federacije BiH još jednom je odlučila da problem riješi na način da ruku zavuče u džep građana. BH-Gas je kompanija koja je poznata po enormno visokim platama i beneficijama koje menadžment isplaćuje sebi. BH-Gas je godinama pljačkao građane Kantona Sarajevo nerealno visokim cijenama“, kaže predsjednik Naroda i Pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. 

 

Konaković podsjeća da će tako drastično povećanje cijene plina dovesti do lančanih poskupljenja grijanja u Kantonu Sarajevo, ali i drugih životnih namirnica. 

 

„Cijena prirodnog plina je ključan parametar za određivanje cijene usluge grijanja koje pružaju Toplane Sarajevo, ali je jasno da će ovako drastično povećanje cijene dovesti i do drugih poskupljenja. Pozivamo Vladu Federacije BiH, iz koje su nam do jučer govorili kako su zahtjevi BH-Gasa nerealni, da povuku ovu sramnu odluku“, navodi Konaković. 

 

Iz Naroda i Pravde podsjećaju kako je BH-Gas i ranije različite greške menadžmenta fakturisao građanima, posebno onima u Kantonu Sarajevo. 

 

„Nikada nisu razjašnjenje različite afere vezane za BH-Gas, od izgradnje gasovoda prema Travniku do drugih poslovnih promašaja. Podsjećamo da građani Kantona Sarajevo već godinama jedini plaćaju posebnu naknadu na ime ratnog duga za plin, dok istovremeno građani Kantona Sarajevo nisu vidjeli niti jednu jedinu marku od klirinškog duga koji je Rusija isplatila BiH. Umjesto da je Vlada Federacije BiH sistemskim mjerama riješila pitanje tržišta plina i stanja u BH-Gasu, oni su se odlučili da još jednom sav teret prebace na leđa građana“, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI