V.d. dekana Medicinskog fakulteta odgovorila visokom predstavniku

Čavaljuga pisala Inzku: Ako Gavrankapetanović pristupi pacijentima, KCUS bi mogao biti zatvoren!

Hronika 24.04.19, 14:31h

Čavaljuga pisala Inzku: Ako Gavrankapetanović pristupi pacijentima, KCUS bi mogao biti zatvoren!
​Kao dugogodišnji nastavnik na Medicinskom fakultetu, prof. dr Gavrankapetanović bi morao znati da su očekivanja kako će on, sa 30 minuta dnevnog angažmana po ugovoru, svaki dan izvoditi nastavu nerealna

 

Vršilac dužnosti dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Semra Čavaljuga, uputila je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku koje prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani gospodine Inzko,

 

Hvala Vam na pismu od 16. aprila 2019. godine, u kojem ste izrazili interes za provođenje sudskih odluka u slučaju prof. dr lsmeta Gavrankapetanovića.

 

Uvjeravamo vas da Medicinski fakultet u Sarajevu u svom radu u potpunosti poštuje i provodi odredbe svih relevantnih zakona i sudskih odluka koje se na njega odnose.

 

Nakon donošenja privremene sudske mjere osiguranja na osnovu zahtjeva prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, Medicinski fakultet u Sarajevu je odmah postupio po odluci suda. Kao što ste u svom pismu i naveli, prof. dr Ismet Gavrankapetanović je vraćen na posao, donešena je odluka o njegovom rasporedu na poslove koje je i ranije obavljao, obavljene su sve zakonom predviđene radnje za njegovu prijavu u sistem poreza i doprinosa, obračunata i isplaćena plata, uručeni pozivi na sjednice Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta, čiji je on član, upriličen hitan radni dogovor izmedu prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića i šefa Katedre za hirurgiju, organizacione jedinice Fakulteta kojoj Gavrankapetanović po rasporedu pripada.

 

Dakle, u odgovoru na Vaše pitanje, Medicinski fakultet je izvršio odluku suda, jer je prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića vratio na posao i rasporedio na poslove redovnog profesora iz oblasti hirurgije sa potpuno istim pravima i obavezama kao i za sve druge profesore ovog Fakulteta. Dokumentacija o tome postoji i dostupna je. Smatramo da svaku dalju interpretaciju dosega odluke suda treba prepustiti samom sudu, na kojem se i dalje vodi proces po tužbi prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića.

 

Tvrdnja u pismu koje Vam je uputio prof. dr Ismet Gavranpaketanović da ‘mu Fakultet nikad nije omogućio da bude prisutan na Fakultetu’ ne odgovara istini, jer on, kao što je već rečeno, redovno dobija pozive za sjednice svih organa Fakulteta kojima pripada, a od njega je i zahtjevano da boravi na Fakultetu onoliko vremena dnevno koliko to određuje njegov ugovor o radu, pa nikako ne vidimo kako mu to Fakultet nije omogućio da bude prisutan.

 

O rasporedu konkretnih nastavnih obaveza nastavnika Fakulteta odlučuju katedre i Nastavno-naučno vijeće. Nadamo se da ste upoznati i sa činjenicom da ovaj Fakultet — što je potpuno jednako kao i na drugim medicinskim fakultetima u svijetu - ima, na svojim kliničkim predmetima, veći broj nastavnika nego što je potrebno za svakodnevno izvođenje nastave.

 

Kao dugogodišnji nastavnik na Medicinskom fakultetu, prof. dr Gavrankapetanović bi morao znati da su očekivanja kako će on, sa 30 minuta dnevnog angažmana po ugovoru, svaki dan izvoditi nastavu nerealna.

 

Cijeli problem sa Gavrankapetanovi¢em je i nastao zbog odlučnosti Medicinskog fakulteta da poštuje zakonski okvir u poslovanju. Ovaj Fakultet je obavezan pridržavati se i Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, koji određuje uslove pod kojim zdravstvena ustanova može dobiti status nastavne baze nekog fakulteta, a posebno uslove pod kojima ljekar moze pristupiti pacijentima.

 

Kako nastava iz kliničkih predmeta obavezuje i na pristup pacijentima, a Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je jedina zakonom priznata nastavna baza Medicinskog fakulteta u Sarajevu (Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, član 151), Medicinski fakultet nema nikakvog drugog izbora nego kliničku nastavu obavljati u Kliničkom centru Univerziteta, uz pristup pacijentima koji se tamo liječe.

 

Kako prof. dr lsmet Gavrankapetanović nije uposlen na Kliničkom centru u Sarajevu, on ni pod kojim uslovima ne može pristupati pacijentima niti koristiti njihove medicinske istorije i podatke. U suprotnom, kao što nam je potvrdilo Federalno Ministarstvo zdravstva, Klinički centar bi mogao biti zatvoren na period od šest mjeseci, što bi, nadamo se da čete se složiti, bila nesaglediva šteta za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Mi ovaj problem rješavamo, ali, obzirom da se radi o sistemskim odredbama na različitim legislativnim nivoima, ne može se očekivati da se rješenja pronađu preko noći.

 

lako ne komentarišemo sudske odluke, bili smo iznenađeni kad sud, prilikom donošenja mjere osiguranja, nije prihvatio čak ni ove argumente, pa je doveo Medicinski fakultet u situaciju bez jasnog izlaza. I pored toga, izvršili smo odluku suda, a lista predavanja koje će izvesti prof. dr Ismet Gavrankapetanović biće pripremljena na isti način kao i za druge nastavnike sa njegove katedre, čim Fakultet riješi probleme koje smo naveli.

 

Sam prof. dr Ismet Gavrankapetanović je, na sastanku sa Šefom Katedre za hirurgiju, priznao da svi ovi problemi realno postoje, ali nije ponudio nikakav prijedlog za njihovo rješavanje.

 

S druge strane, prof. dr Ismet Gavrankapetanović je punopravni uposlenik Medicinskog fakulteta, i na raspolaganju mu stoje svi organi Fakulteta, kojima se on po pitanjima navedenim u Vašem pismu, nikad nije obratio što bi bilo očekivano i prirodno ako bi on smatrao da su neka njegova radna prava ugrožena ili uskraćena. Nismo potpuno sigurni da međusobni odnosi poslodavca i jednog njegovog uposlenika zaslužuju intervenciju Ureda Visokog predstavnika.

 

Još jednom se zahvaljujemo na Vašem pismu i izraženom interesovanju za rad Medicinskog fakulteta. Bilo bi nam veoma drago da ste se u potpunosti rant sa cijelim slučajem i svim njegovim aspektima, što bi Vam ovaj Fakultet veoma rado omogućio.

 

Prof. dr Semra Čavaljuga, vršilac dužnosti dekana

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI