u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba radova Alexa Elene u Sarajevu, 'gradu koji ga je naučio smislu života'

Kultura 19.04.19, 10:47h

Izložba radova Alexa Elene u Sarajevu, 'gradu koji ga je naučio smislu života'
- Za mene je Sarajevo mjesto gdje se osjećam kao kod kuće, a vi ste moji prijatelji. Vi ste heroji, vi ste preživjeli rat - istaknuo je on

 

Kulturološki program Modul Memorije 2019, segment Internacionalnog teatarskog festivala MESS, nakon što je prethodno upriličena još jedna projekcija filma "Scream for me Sarajevo" te održan razgovor sa ekipom filma, u subotu 20. aprila donosi u Umjetničkoj galeriji BiH izložbu fotografija "Moving forward" Alexa Elene. 

 

Upravo je Elena jedan od aktera filma i jedan od muzičara koji je 1994., usred rata u BiH, došao u opkoljeno Sarajevo i u BKC-u održao koncert sa Bruceom Dickinsonom. Elena se zahvalio Sarajlijama na toplom dočeku i rekao kako je on taj koji bi nama trebao pljeskati nakon svega što se dogodilo. 

 

- Za mene je Sarajevo mjesto gdje se osjećam kao kod kuće, a vi ste moji prijatelji. Vi ste heroji, vi ste preživjeli rat - istaknuo je on. 

 

Izložba je svojevrsna retrospektiva njegovih dosadašnjih radova i njegovog odnosa prema ljudima i svijetu. Elena kaže kako želi svojim fotografijama slaviti različitost, ljepotu i mir. 

 

- Još od djetinjstva, pokretačka sila moje znatiželje oduvijek je bilo "nastaviti dalje". Nastavljati dalje od životne stagnacije. Nastavljati dalje s jedinstvenom namjerom učenja i primjenjivanja tog znanja kako bih pomogao učiniti svijet boljim mjestom. Nastavljati dalje s mojom muzikom i svojom kamerom kako bih uhvatio trenutke zamrznute u vremenu. Ova retrospektiva mog rada je putovanje kroz ovo što grabi moju pažnju i golica moju znatiženju - podvukao je Elena. 

 

On naglašava da je počašćen te se nalazi skroman pred šansom da predstavi spomenutu izložbu u gradu poput Sarajeva. 

 

- Gradu koji me je promijenio u čovjeka koji sam danas. Gradu koji me je naučio smislu života. Gradu čiji su stanovnici postali moji najbliži prijatelji, braća i sestre - ocijenio je. 

 

Postavka je humanitarnog karaktera. Alexov rad je često vezan upravo za rad sa djecom i za humanitarn rad pa će tako i ovaj put, u saradnji sa Modulom Memorije, njegova umjetnost pomoći onima kojima je to potrebno. Fotografije koje budu izložene u Galeriji, posjetitelji će moći da kupe po narudžbi, u različitim dimenzijama, a novac od prodatih fotografija ići će u ruke Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", saopćeno je iz MESS-a.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI