Veliki uspjeh naučnika s Yalea, među njima i hrvatski profesor

Mozak svinje vratili u život satima nakon smrti: Mogu li i ljudski?!

Nedjeljni magazin 18.04.19, 13:31h

Mozak svinje vratili u život satima nakon smrti: Mogu li i ljudski?!
Ugledni hrvatski naučnik Nenad Šestan postigao je veliki uspjeh sa skupinom kolega

 

Grupa naučnika pod vodstvom profesora Nenada Šestana s američkog Univerziteta Yale razvila je BrainEx. Riječ je o sistemu koji može zaštiti mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti, javljaju svjetski mediji.

 

Zahvaljujući BrainExu, neke funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane i satima nakon smrti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

 

Tokom eksperimenta, naučnici su mozgove nekoliko svinja na sistem koji je u njih pumpao tekućinu koja je predstavljala zamjenu za krv. Mozgu su tako uspjeli vratiti neke osnovne funkcije, ali životinjama ipak nisu vratili svijest.

 

Osim Nenada Šestana, u istraživanju je sudjelovao još jedan hrvatski naučnik, mladi Osječanin dr. Zvonimir Vrselja, koji je zajedno sa Stefanom G. Danieleom prvi autor studije.

 

"Kroz ovu studiju došli smo do dva glavna zaključka. Prvo, veliki mozak sisavca ima mogućnost povratka cirkulacije i nekih molekularnih i staničnih funkcija nekoliko sati nakon smrti. Naši rezultati ukazuju na to da je smrt stanica i organa proces koji se odvija postupno kroz vrijeme, odnosno nije jedan događaj", pojasnio je Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, genetike, komparativne medicine i psihijatrije na Yaleu za Jutarnji list.

 

"Drugo, ovo je novi model u istraživanju mozga i potencijalno drugih organa nakon smrti. Primjenom ove tehnologije potencijalno bismo mogli osmisliti nove terapije za moždani udar i druge bolesti u kojima stanice ljudskog mozga umiru. Međutim, trebamo biti vrlo oprezni, a ne senzacionalni, u interpretaciji naše studije, jer mi još nismo ni blizu te moguće primjene", dodao je Šestan.

 

Naučnici ističu i kako je važna temeljita rasprava o tome treba li ovu tehnologiju primijeniti na ljudskom mozgu. "Ako se potencijalno jednog dana primijeni na ljudskom mozgu, onda to treba učiniti po strogim etičkim standardima i pod nadzorom", kaže Šestan.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI