Foto / Tuga u zgradi Vlade KS

Komemoracija uposlenicama škole 'Kovačići': Bile su uzor svima

Hronika 16.04.19, 13:14h

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubile ove uposlenice škole "Kovačići“ dogodila se u petak kada je auto u kojem su se vraćale sa sahrane bivšoj koleginici na Palama sletio s puta nedaleko od Sarajeva u provaliju kanjona rijeke Miljacke

 

Komemorativna sjednica povodom pogibije četiri uposlenice Osnovne škole „Kovačići“ iz Sarajeva Merime Balkić, Mine Kadrić, Almine Ćorović i Lejle Sadiković održana je u organizaciji Skupštine i Vlade Sarajevskog kantona. 

 

Radne kolege iz te i drugih škola i obrazovnih ustanova, sadašnji i bivši učenici, predstavnici vlasti i medija te brojni drugi poštovaoci profesionalnih i ljudskih vrlina nastradalih uposlenica izrazili su bol i tugu zbog nenadoknadivog gubitka i najdublje saučešće članovima porodica te obrazovnoj javnosti. 

 

Melika Đulančić, bivša učenica, kroz plač je govorila o njenoj nekadašnjoj učiteljici beskrajno tople duše Lejli Sadiković i nezaboravnim lekcijama života koje je od nje naučila, kao i drugi Lejlini đaci koji će kasnije postati uspješni ljudi. 

 

Mirza Abaza prisjetio se lijepih uspomena iz đačkih dana kad mu je u dječijoj panici zbog gubitka školske uniforme, smireno i blago, najviše u želji da umiri dijete, pomogla spremačica Mina Kadrić ili kad je njega i druge školske drugove, kod odlaska pedagogu zbog nekog problema, dočekivao osmijeh na lijepom licu pedagogice Merime Balkić. 

 

Samela Alagić iz Udruženja pedagoga Kantona Sarajevo rekla je da smrt nije završetak života već jednog njegovog dijela. 

 

- Ovo nije zbogom, samo doviđenja - poručila je nastradalim koleginicama za koje je rekla da su bile uzor svima, nevjerovatne žene čija smrt boli jednako kao u prvom trenu spoznaje o njihovoj velikoj tragediji. 

 

Direktorica Osnovne škole "Kovačići“ Nađa Pejak kazala je da će stradale koleginice živjeti i dalje u sjećanjima na njihovu profesionalnu revnost i najviše, na ljudsku dobrotu. 

 

- Ostaće generacije u čijim ćete sjećanjima nastaviti živjeti - kazala je Alagić. 

 

Ahmed Hodžić iz Vijeća roditelja osnovne škole "Kovačići“ naveo je da su riječi, bilo koje i bilo čije, nemoćne da izraze veličinu gubitka zbog smrti četiri čestite prosvjetne radnice koje su nesebično ulagale znanje i iskustvo da bi djeca koračala u bolju budućnost. 

 

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić dirljivim riječima se oprostila od stradalih koleginica u čijem je društvu bila u zadnjem satu njihovog života, uoči pogibije, ne sluteći da će dogovor o zajedničkoj kafi po povratku sa sahrane nekadašnjoj koleginici, biti zapravo njihov zadnji susret. 

 

- Ostali su tuga i bol, ali i ponos što smo vas imali - rekla je ministrica. 

 

Poginula Merima Balkić rođena je 25. februara 1977. godine u Bosanskoj Krupi, gdje je jučer i ukopana. 

 

Almina Ćorović je rođena 26. juna 1949. u Sarajevu, Mina Kadrić 22. augusta 1962. na području opštine Vlasenica, a Lejla Sadiković 10. maja 1971. u Sarajevu. Njih tri će biti ukopane danas na sarajevskom gradskom groblju Vlakovo. 

 

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubile ove uposlenice škole "Kovačići“ dogodila se u petak kada je auto u kojem su se vraćale sa sahrane bivšoj koleginici na Palama sletio s puta nedaleko od Sarajeva u provaliju kanjona rijeke Miljacke. 

 

Izvlačenje njihovih tijela i automobila iz teško pristupačne dubodoline i vode trajalo je satima. 

 

Za to vrijeme, vijest o tragediji potresla je Sarajevo i šire. 

 

Povodom njihove smrti, danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini. Odluku o tome prvo je donijela Vlada Kantona Sarajevo, a u međuvremenu su to učinile i Vlada Federacije BiH te Vijeća ministara BiH. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI