Nakon stravičnog požara

Macron: Katedrala Notre Dame bit će obnovljena zajedničkim snagama

Front 16.04.19, 08:00h

Macron: Katedrala Notre Dame bit će obnovljena zajedničkim snagama
On se uime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre

 

Vatrogasci su uspjeli da spasu Notre Dame u Parizu, gotsku katedralu staru 850 godina, uključujući i njene dvije kule, ali većina krova je izgorjelo. 

 

Požar je stvaljen pod kontrolu devet sati nakon što je počeo, navodi BBC. 

 

Uzrok jučerašnjeg požara još uvek nije poznat. Zvaničnici kažu da bi mogao da bude povezan s renoviranjem dijela građevine. Jedan vatrogasac ozbiljno je povrijeđen dok je gasio požar. 

 

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da je "izbjegnut najgori scenario" i da će katedrala Notre Dame u Parizu biti obnovljena zajedničkim snagama. 

 

On se uime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre. 

 

- Ono što se desilo večeras očigledno je užasna drama. Ovo je naša historija i ona gori. Notre Dame je naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, epidemije, ratovi, naša oslobođenja, epicentar naših života - rekao je Macron sinoć novinarima, prenosi agencija AFP.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI