aktivnosti sa sjednice

Zastupnički dom parlamenta: Podržana inicijativa o povećanju minimalne plaće u FBIH

Front 10.04.19, 15:47h

Zastupnički dom parlamenta: Podržana inicijativa o povećanju minimalne plaće u FBIH
Nakon tematske sjednice, danas treba da počne još jedna, druga redovna, u aktuelnom mandatu Zastupničkog doma

 

 

Incijativa Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine za donošenje seta zakona o rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH podržana je većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. 

 

Zaključeno je da zakone treba da pripreme Federalna vlada i resorna ministarstva te da ih upute u parlamentarnu proceduru u roku od 60 dana, u skladu s Ustavom FBiH. Vlada je zadužena  da u istom roku bude održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. 

 

Posljednji zaključak sa sjednice je da dva akta iz ovog seta - zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak - ne mogu biti razmatrani ako među njima ne bude i treći, zakon o povećanju minimalne plaće u FBiH, što je bio uvjet zastupnika Socijaldemokratske partije BiH i Saveza za bolju budućnost BiH. 

 

Udruženje poslodavaca FBiH, inicijator današnje sjednice, sredinom marta je iniciralo Vladi i Parlamentu FBiH usvajanje zakona čiji su ciljevi rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH. Među njima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Poslodavci predlažu da Parlament razmotri te akte po skraćenom postupku. 

 

Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona među kojima su novi tekstovi zakona o finansijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH. 

 

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim derivatima te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH. 

 

Nakon tematske sjednice, danas treba da počne još jedna, druga redovna, u aktuelnom mandatu Zastupničkog doma. 

 

Osim Prijedloga zakona o zaštiti okoliša, u  predloženom dnevnom redu su dvije odluke o prihvatanju zaduženja po ugovorima o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. Prva odluka odnosi se na realizaciju Projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bonici u Zenici, a druga na realizaciju Projekta Koridor 5-C - Dio 3. 

 

Među ostalim najavljenim tačkama dnevnog reda redovnog zasjedanja su izvještaji o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i informacije o stanju sigurnosti u FBiH za 2015., 2016., 2017. godinu, kao i za prvih šest mjeseci 2018. godine. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI