U Kamernom teatru 55

Najbrži plesači na svijetu, grupa 'Frisca' 15. aprila u Sarajevu

Kultura 10.04.19, 13:01h

Najbrži plesači na svijetu, grupa 'Frisca' 15. aprila u Sarajevu
Organizator je Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini. Ulaz na plesni događaj je slobodan, uz ograničen broj mjesta

 

Grupa od tri talentovana mladića koji nose titulu najbržih plesača na svijetu "Frisca" doći će u Sarajevo 15. aprila te održati energičan i nekonvencionalan plesni show u Kamernom teatru 55. 


Plesni šou dio je serijala programa Sedmica mađarske kulture u Bosni i Hercegovini koje traju od 7. februara do 9. maja, a sastoji se od ukupno 23 programa u 10 gradova BiH. 



Organizator je Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini. Ulaz na plesni događaj je slobodan, uz ograničen broj mjesta. 



Genijalni, virtuozni plesni ansambl "Fricska" sastoji se od pobjednika plesnih takmičenja - Ahmeda Moussa kao umjetničkog direktora, Gergeli Balint Papp i Mate Bence Papp,
koji zajedno plešu više od 10 godina. 



Dodavanjem svojstvenog okreta tradicionalnim dinamičnim folklornim plesovima sa kreativnom i snažnom rutinom za pljeskanje, tapkanje i ručno pljeskanje, trojka je predstavljala Mađarsku na dobro poznatom Smithsonian festivalu u Washingtonu DC 2013., a 2015. godine na britanskom Got Talentu su pobrali veliko priznanje prikazujući ogromnu energiju i osjećaj za ritam, navodi se u saopćenju Mađarske ambasade u BiH. 



Njihov videozapis gledalo je oko četiri miliona gledalaca diljem svijeta i stekli su popularnost širom zemlje kada su se pojavili na britanskom Got Talentu gdje su stigli do finala. 



Bili su pozvani na privatnu proslavu rođendana princa Charlesa u britanskoj prijestolnici gdje su također imali priliku upoznati kraljicu Elizabetu II. Nastupili su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i Europskom prvenstvu UEFA u Francuskoj. 



Njihova misija je da autentični mađarski narodni ples učine "ažurnijim" i posljedično modernim kako bi se približio modernoj publici. Osim što su publiku upoznali sa dinamičnim plesovima Karpatskog bazena, uključujući mađarski, rumunjski i romski folklor, kroz zapanjujuća lična dostignuća i posebne ritmičke produkcije 2014. godine osvojili su titulu "Najbrži narodni plesači svijeta". 


Guinnessov rekord su postavili u izvedbi 3.937 klakova i udaraca u dvominutnom plesu i time najbrži plesni ritam na svijetu - šta više Ahmed Moussa je uspio izvesti 41 udarac u sekundi što je također novi certificirani Guinnessov rekord, istaknuto je u saopćenju.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI