'Milijarde su u pitanju'

Žestoke sankcije: Trump uvodi carine na proizvode iz Evropske unije

Biznis Klub 09.04.19, 18:40h

Žestoke sankcije: Trump uvodi carine na proizvode iz Evropske unije
Dvije strane u dugogodišnjem su globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona, Airbusu sa sjedištem u Holandiji i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj avionskoj industriji

 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Evropske unije, dan nakon što su američki trgovinski zvaničnici predložili spisak evropskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg spora s avionima.

 

- Svjetska trgovinska organizacija smatra da su evropske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sad uvesti carine na evropske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara. EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati - napisao je Trump na svom profilu na Twitteru.

 

Dvije strane u dugogodišnjem su globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona, Airbusu sa sjedištem u Holandiji i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj avionskoj industriji, prenosi Al Jazeera.

 

Trgovinski predstavnik SAD-a u ponedjeljak je najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija evropskom proizvođaču aviona, dok se konačni spisak očekuje ovog ljeta.

 

Evropska unija u međuvremenu se počela pripremati za odmazdu zbog subvencija za Boeing, rekao je u utorak zvaničnik EU-a.

 

Potez je najavljen u trenutku kad je rekordni spor o subvencijama, koji se kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju provlači već gotovo 15 godina, došao do vrhunca, gdje su obje strane arbitraže odlučile preduzeti protivmjere.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI