Uhapšeno 64 albanskih kriminalaca

'Pale' plantaže indijske konoplje: Hoće li porasti cijena 'trave' na crnom tržištu?

Hronika 09.04.19, 13:56h

'Pale' plantaže indijske konoplje: Hoće li porasti cijena 'trave' na crnom tržištu?
Europol je do vrijednih podataka o mafijašima došao zahvaljujući suradnji pet zemalja. Uz spomenute tri u kojima su uhapšeni kriminalci, u praćenju je pomogla i britanska i talijanska policija, a inicijativa je krenula upravo od Talijana i njihovog protumafijaškog odjela

 

U velikoj akciji Europola provedenoj početkom ovog mjeseca zadan je ogroman udarac albanskoj mafiji, pohvalili su se iz ureda Europske policije. Prema njihovoj objavi, u akciji je sudjelovalo oko 600 policajaca, a uhapšeno je 64 kriminalaca, piše 100posto.hr.

 

Njih 55 uhapšeni su na području Belgije, sedam ih je palo u Nizozemskoj, a dvoje u Francuskoj. Njih se sumnjiči za proizvodnju i preprodaju droge, a također ih se povezuje i s trgovinom ljudima, prostitucijom i pranjem novca. Koliko su se u međuvremenu 'razbahatili', svjedoči i to da drogu nisu uvozili iz Albanije, već su zasijali plantaže indijske konoplje na području Belgije i Sjeverne Francuske odakle su je potom i i distribuirali.

 

Inače, Europol je do vrijednih podataka o mafijašima došao zahvaljujući suradnji pet zemalja. Uz spomenute tri u kojima su uhapšeni kriminalci, u praćenju je pomogla i britanska i talijanska policija, a inicijativa je krenula upravo od Talijana i njihovog protumafijaškog odjela. Akcija je inače krenula u novembru prošle godine, a eto gotovo šest mjeseci poslije rezultirala je hapšenjima.

 

Europol se pohvalio i statistikama: kažu da je zapljenjeno 8.255 stabljika indijske konoplje, 100.000 eura u gotovini i zlatu te četiri luksuzna automobila.

 

No, Europol ne slavi pobjedu. U službenom priopćenju istakli su kako albanski organizirani kriminal i dalje ostaje velika prijetnja zemljama diljem Europe te da će i ga dalje Europol shvaćati vrlo ozbiljno. Tako su podsjetili da su tokom marta stručnjaci za albansku mafiju imali konvenciju u Haagu, u kojem je i sjedište Europola, kako bi raspravili o suzbijanju nasilnih klanova čiji se kriminal grana u više ilegalnih radnji. Također, najavili su da ovim neće stati akcija te da se nova operacije uskoro mogu očekivati. 


Inače, albanska mafija, prema procjenama američkih i europskih sigurnosnih službi, među vodećim je preprodavačima heroina, kokaina i marihuane u svijetu, a posve uvjerljivo je vodeća na europskom kontinentu i zemlja Europske unije.

 

Prema procjenama na temelju zapljena, procjenjuje se da tamošnja mafija samo od prodaje marihuane zaradi oko 4 milijarde dolara, što čini polovicu albanskog BDP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI