U toku istraga protiv ministra sigurnosti BiH

Advokat Duško Tomić formira pravni tim za odbranu Mektića

Hronika 08.04.19, 15:53h

Advokat Duško Tomić formira pravni tim za odbranu Mektića
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužiteljstvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza

 

- Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge, potvrdio je za N1 advokat Duško Tomić.

 

Na pitanje da li je istina da ga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovlastio da ga pravno zastupa, Tomić je kazao:

 

- Tačno. Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge. Simptomatično je to da lica koja je pominje gospodin Mektić su oslobođena svih sumnji, a gro lica koja su vezana za taj događaj nisu opšte nikada saslušana. Sada se naprasno sumnjiči gospodin Mektić - kazao je Tomić.

 

Dodao je da određeni političari brinu više za druge države nego za BiH.

 

- Ja sam prije nego je izabrana gospođa Tadić za glavnog tužitelja, rekao, ako bude postavljena za glavnog tužitelja sa tako oskudnim iskustvom za Tužilaštvo i sa nikakvim rezultatima kao tužiteljica, onda ćemo mi imati glavnog tužioca Dragana Čovića i evo to se pokazalo. Određeni političari vode više računa o drugim državama nego o BiH. Mektić je sam u četiri godine više puta pomenuo BiH nego svi političari zajedno. To dovoljno govori da se očigledno svi političari, i oni koji se bore BiH su na ledu, i postoji opasnost i za Tužilaštvo koje se zove po BiH ih osumnjiči.

 

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužiteljstvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

 

- Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Iz Tužilaštva BiH navode da s obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI