10. aprila u bkc-u

Promocija knjige 'Život na stiku' Dževdeta Tuzlića povodom obilježavanja 40 godina profesionalnog novinarstva

Kultura 08.04.19, 11:48h

Promocija knjige 'Život na stiku' Dževdeta Tuzlića povodom obilježavanja 40 godina profesionalnog novinarstva
Knjiga je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine 70-tih do danas, koje će na promociji biti potkrijepljeno isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom

 

 


U srijedu, 10. aprila, u Bosanskom kulturnom centru /Branilaca Sarajeva 24 Sarajevo/, sa početkom u 18 sati i 30 minuta, održat će se promociju knjige Život na stiku - 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima, autora Dževdeta Tuzlića.

 
Ove godine navršava se 40 godina profesionalnog rada bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića.
Knjiga objedinjava dio opusa sadržanog u susretima sa nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene.


Knjiga je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine 70-tih do danas, koje će na promociji biti potkrijepljeno isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom.


Promocija će biti obogaćena, video isjčecima i fotografijama iz novinarske prakse.


 „ŽIVOT NA STIKU”, sa podnaslovom „40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima“, presjek je višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, te njegova pisanja u printanim medijima, odnosno u emisijama „Treća dimenzija“, Drugog programa Radio Sarajeva, na kanalima FTV i BHT1, dnevniku „Nezavisne novine“...
 
 
Promotori će biti Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta Sarajevo, Boro Kontić, direktor Medcia centra Sarajevo, Goran Simić, pjesnik, te Mustafa Kapidžić, urednik Izdavačke kuće KULT B, koja je, uz suizdavača Planjax iz Tešnja, knjigu štampala.

 

pozivnica-knjiga-dzevdet-tuzlic

Riječ urednika...

Kada je neko na profesionalnoj novinarskoj sceni čitave četiri decenije, onda je riječ o nesumnjivom svjedoku vremena. Svjedoku svekolike kulturne zbilje, odnosno kulturne historije saobražena u knjizi pod naslovom „Život na stiku“, sarajevskog novinara Dževdeta Tuzlića.
Tuzlić je tokom tih decenija bilježio i objavljivao. Na radiju, televiziji i pisanim medijima. Dio profesionalnih dijagonala prisustva na kulturnoj sceni, saobrazio je u jedinstvenu dokumentarnu publikaciju koja svjedoči o kulturnoj zbilji protekle 4 decenije, kroz članke, prikaze, osvrte, razgovore, arhivske artefakte, faksimile, fotografije...
To je svojevrsni hod kroz vrijeme u kojem protagonisti zorno svjedoče o sebi, govore o svojim umjetničkim vizijama, idejama, rezultatima...
Posebna dragocjenost spisak je arhivske, audio i vizualne gradje koju autor knjige podastire kao sačuvane izvore u Arhivu javnog servisa BiH u kojem je proveo skoro sve godine svog novinarskog i uredničkog staža.
Na 507 stranica knjige, čiji je sastavni dio Index imena na skoro 20 stranica, a koji sadrži 3.317 imena, nalaze se 193 fotografije, koje na svoj način približavaju ključne aktere kulturne scene koji su tu scenu tvorili.
„Život na stiku“ široka je lepeza susreta sa poznatim likovima književnog, filmskog, teatarskog i likovnog života iz BiH, Europe i svijeta.
Mustafa Kapidžić, urednik Izdavačke kuće KULT B Sarajevo

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI